Aflevering 03: Janneke Schotveld

Klik om te luisteren!

Schrijfster Janneke Schotveld is te gast in de derde aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) praten met haar over haar moderne sprookjesboek ‘De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes’ (Van Holkema & Warendorf, 7+), geïllustreerd door vijftien verschillende tekenaars.

Verwijzingen in deze aflevering
De volledige trailer van de film ‘Superjuffie!’ is hier te zien. In het gesprek wordt verwezen naar een dubbelinterview met Janneke Schotveld en haar vaste illustrator Annet Schaap uit het Algemeen Dagblad, dat hier is terug te lezen. Bas Maliepaard verwijst naar de radiocolumn van kinderboekenschrijver Pim Lammers over diversiteit, die hier is terug te luisteren. Ook wordt het prentenboek ‘Koning en koning’ van Linda de Haan & Stern Nijland genoemd. De persoonlijke Facebook-column van Janneke Schotveld over haar dochter vind je hier. Meer over Janneke Schotveld op: www.jannekeschotveld.nl.

Besproken boeken
Bas en Jaap beginnen de uitzending met een korte terugblik op het prijzenseizoen. Het beloofde lijstje met bekroonde titels vind je hieronder. Verder bespreken de twee de volgende boeken: ‘Het boze boek’ en ‘Bedtijd voor boek’ van Cedric Ramadier en Vincent Bourgeau (De Eenhoorn, 2+, vertaler onbekend), ‘De blauwe vleugels’ van Jef Aerts (Querido, 9+, tekeningen: Martijn van der Linden), ‘Ze gaan er met je neus vandoor’ van Ted van Lieshout (Leopold, 11+) en ‘Kerstmis met Boer Boris’ van Ted van Lieshout (Gottmer, 3+, tekeningen: Philip Hopman).

Prijzenoverzicht
Nienke van Hichtumprijs, Woutertje Pieterse Prijs en Gouden Griffel:
‘Lampje’ van Annet Schaap (Querido, 9+), prachtig, sprookjesachtig avontuur.
Gouden Penseel, best geïllustreerde kinderboek: Ludwig Volbeda voor zijn tekeningen in ‘Fabeldieren’ van Floortje Zwigtman (Lannoo, 9+), encyclopedie over fabeldieren.
Gouden Lijst, beste boek voor kinderen tussen 12-15 jaar: ‘Er is geen vorm waarin ik pas’ van Erna Sassen (Leopold, 14+) kwetsbaar boek dat aansluit bij #MeToo.
Thea Beckmanprijs, beste historische jeugdboek: ‘De reis van Syntax Bosselman’ van Arend van Dam (Van Holkema & Warendorf, 9+), over het slavernijverleden.
Beste Boek voor Jongeren, categorie vertaald: ‘The Hate U Give’, over de Black Lives Matter beweging, van Angie Thomas (Moon, 15+, vertaling: Jasper Mutsaers).
Jenny Smelik IBBY Prijs: ‘Arabische sprookjes’ van Rodaan al Galidi (Gottmer, 8+, illustraties: Geertje Aalders).
Gouden poëziemedaille: ‘Was de aarde vroeger plat?’ van Bette Westera (Gottmer, 8+, tekeningen: Sylvia Weve).

Gerelateerde afbeeldingen