Over ons

De Grote Vriendelijke Podcast (De GVP) is de eerste Nederlandse podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur. Het initiatief van kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) werd gelanceerd in september 2018. Vanaf 2019 is de podcast een productie van De Grote Vriendelijke Stichting.

Doel van de onafhankelijke podcast is ouders, leerkrachten, mensen uit het boekenvak en andere kinderboekenliefhebbers maandelijks te informeren over en te enthousiasmeren voor jeugdliteratuur. Jaap en Bas bespreken in elke uitzending een aantal recente boeken en interviewen aansluitend een schrijver of illustrator over een nieuw boek. In januari 2021 werd een spin-off van de GVP gelanceerd: De Grote Vriendelijke Update, een korter programma met kinderboekennieuws.

Opnamelocatie: Kinderboekwinkel Kiekeboek – Gierstraat 29, Haarlem
Techniek: Marc Brouwer
Logo’s en huisstijl: Shiralee Ruseler / Shiralism
Tune: Can’t Lose by Frank Herrlinger
Voice-overs: Anouk Tijssen en Max & Ella de Boer
Columnist: Katinka Polderman
Nieuwslezer: Bert Kranenbarg
Vrijwilliger: Sofia van Boven (Goodreads)
Website: Studio Redefined
Contact: info@degrotevriendelijkepodcast.nl

Jaap Friso (56) werkt als freelance tekstschrijver en als redacteur voor radioprogramma’s De Taalstaat (Radio 1, met Frits Spits) en Volgspot (Radio 5, met Hijlco Span). Na zijn opleiding journalistiek werkte hij jarenlang als redacteur en samensteller bij de radio en schreef hij interviews en recensies voor verschillende bekende tijdschriften, zoals de NCRV-gids. Begin jaren negentig begon hij over jeugdliteratuur te schrijven, voor onder meer het magazine Hervormd Nederland. Tegenwoordig publiceert hij zijn kinderboekrecensies op zijn eigen platform JaapLeest, maar soms ook in Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Hij neemt geregeld zitting in jury’s, zoals die van de Woutertje Pieterse Prijs, de Penselen en de Griffels (2023 en 2024) en geeft lezingen en workshops over kinderboeken. Jaap is een fanatiek supporter van voetbalclub SC Heerenveen en is dol op katten.
www.jaapfriso.nl

Bas Maliepaard

Bas Maliepaard (41) schrijft sinds zijn 21ste wekelijks kinderboekrecensies voor landelijke kranten: na anderhalf jaar bij het Algemeen Dagblad stapte hij over naar Trouw en daarin verschijnen nog elke zaterdag zijn besprekingen. Als freelance journalist schreef hij na zijn studie journalistiek voor verschillende tijdschriften interviews en achtergrondartikelen. De laatste jaren legt hij zich toe op interviews met bekende artiesten, tv-persoonlijkheden en schrijvers voor Margriet en Flow. Ook treedt Bas geregeld op als dagvoorzitter/presentator van bijeenkomsten in de culturele sector en geeft hij lezingen en workshops over jeugdliteratuur op scholen en in bibliotheken. Bas is vader van Max (9) en Ella (6).
www.basmaliepaard.nl

De Grote Vriendelijke Podcast en De Grote Vriendelijke Update worden in 2024 mede mogelijk gemaakt door

Het Nederlands Letterenfonds, Jaap Harten Fonds, NBD Biblion, de Versterking, Stichting Lezen en de Nederlandse Boekenbon.