Aflevering 04: Wilma Geldof

Klik om te luisteren!

In de vierde aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast vertelt Wilma Geldof over haar (jongeren)roman ‘Het meisje met de vlechtjes’ (Luitingh-Sijthoff, 15+), gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Nederlands jongste verzetsmeisje, Freddie Oversteegen. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest) en Bas Maliepaard (Trouw) praten met Geldof over het gewapende verzet, het fictionaliseren van een waargebeurde geschiedenis en het schemergebied tussen goed en fout.

Verwijzingen in deze aflevering
In het gesprek wordt gerefereerd aan de vorige oorlogsroman van Wilma Geldof: ‘Elke dag een druppel gif’ (The House of Books, 15+), bekroond met de Thea Beckmanprijs 2015. Het interview van Bas Maliepaard met Geldof over het NSB-verleden van haar vader uit weekblad Margriet is hier terug te lezen. De volledige aflevering over vrouwen in het gewapend verzet van het televisieprogramma Andere Tijden (NTR), waaruit we een geluidsfragment lieten horen, is hier terug te zien. Een overzicht van de grote internationale media-aandacht voor het overlijden van Freddie Oversteegen is hier te vinden. Meer informatie over Wilma Geldof vind je op www.wilmageldof.nl.

Besproken boeken
Bas en Jaap bespreken in deze aflevering de volgende boeken: ‘De schelmenstreken van Reinaert de Vos’ van Koos Meinderts (Hoogland & Van Klaveren, 8+, tekeningen: diverse illustratoren), ‘Liefde is niet voor lafaards’ van Ulf Stark (Querido, 8+, tekeningen: Ida Björs, vertaling: Edward van de Vendel) en ‘Lepelsnijder’ van Marjolijn Hof (Querido, 10+, tekeningen: Annette Fienieg).

Gerelateerde afbeeldingen