Aflevering 05: De Grote Vriendelijke Eindejaarspodcast 2018 (m.m.v. Erna Sassen, Annet Schaap en Edward van de Vendel)

Klik om te luisteren!

In de laatste Grote Vriendelijke Podcast van 2018 blikken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) terug op het afgelopen kinderboekenjaar met prijswinnende schrijvers Annet Schaap, Erna Sassen en Edward van de Vendel. Annet won met haar debuut ‘Lampje’ (Querido, 9+) vier grote prijzen, waaronder de Gouden Griffel. ‘Er is geen vorm waarin ik pas’ (Leopold, 15+) van Erna werd bekroond met de Gouden Lijst en Edward kreeg zijn negende Zilveren Griffel voor ‘De zombietrein en andere stripgedichten’ (Querido, 8+, tekeningen: Floor de Goede).

Het Grote Vriendelijke Jaaroverzicht
Bas en Jaap nemen met het drietal een selectie van het kinderboekennieuws van 2018 door, dat in drie bulletins wordt voorgelezen door radiopresentator Bert Kranenbarg (elke werkdag tussen 16-18u te beluisteren in ‘Bert op 5’ op NPO Radio 5). Onderaan deze notities vind je een overzicht van de geluidsfragmenten die we hebben gebruikt voor dit jaaroverzicht.

Verwijzingen in deze aflevering

Dierbaarste momenten
Edward van de Vendel noemt de toespraak van Bibi Dumon Tak tijdens de uitreiking van de Theo Thijssenprijs 2018, Jaap noemt de lofrede van Edward zelf. Beide teksten zijn hier terug te lezen.
Erna Sassen noemt de tekeningen van Martijn van der Linden in haar boek ‘Een indiaan als jij en ik’ (Leopold, 8+). Hier kun je een leesfragment en enkele illustraties uit dat boek bekijken. Later in het gesprek noemt Erna ook haar #MeToo-boek ‘Kom niet dichterbij’ (Leopold, 15+).
Beelden van de uitreiking van de Gouden Griffel aan Annet Schaap vind je hier.

Illustraties Lampje
Annet vertelt dat ze een nieuwe illustratiestijl voor ‘Lampje’ probeerde. Hier zie je een voorbeeld van deze scraperboard-techniek.

De Waanzinnige Boomhut
Met Edward praten we over zijn vertaalwerk. Wie de serie ‘De waanzinnige boomhut’ van Andy Griffiths en Terry Denton (Lannoo, 8+) nog niet kent, kan hier het bekroonde deel inzien. Edward noemt ook zijn vertaling van de serie ‘Julius Zebra’ van Gary Northfield (Luitingh-Sijthoff, 8+).

Gouden Penseel
Ludwig Volbeda won het Gouden Penseel voor zijn illustraties in ‘Fabeldieren’ (Lannoo, 9+, tekst: Floortje Zwigtman). Edward noemt diens prentenboek ‘De vogels’ (Leopold 5+, tekst: Ted van Lieshout). Beelden daaruit vind je op zijn website.

Interview Anna Woltz
Jaap verwijst naar het interview met Anna Woltz dat op 13 december 2018 in de Volkskrant verscheen. Het is hier terug te lezen.

Beste Boeken in Trouw
Rechtsboven een foto van het kerstboompje met boekcovers dat tijdens het gesprek op tafel staat. De Parels van de gasten vind je onder de knop Parels bovenaan deze site. Jaap vraagt Bas naar het lijstje met Beste Boeken van 2018 dat hij in Trouw publiceerde. Daarop staan de volgende titels, die ook allemaal in eerdere afleveringen van de GVP zijn besproken: ‘Vosje’ van Edward van de Vendel (Querido, 5+, tekeningen: Marije Tolman), ‘Liefde is niet voor lafaards’ van Ulf Stark (Querido, 8+, vertaling: Edward van de Vendel), ‘Laat een boodschap achter in het zand’ van Bibi Dumon Tak (Querido, 9+, tekeningen: Annemarie van Haeringen), ‘Nevermoor’ van Jessica Townsend (Luitingh-Sijthoff, 11+, vertaling: Sabine Mutsaers) en ‘Jij begint’ van Kees Spiering (Luitingh Sijthoff, 12+, tekeningen: Alette Straathof).

Nieuw werk Annet en Edward
Edward van de Vendel leest een gedicht voor uit zijn nieuwe bundel ‘Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt – Gedichten waar je wat aan hebt’ (Querido, 8+, tekeningen: Martijn van der Linden). Verwachte verschijning: 7 mei 2019. (Voorlopige) cover hieronder.
Annet Schaap leest een fragment voor uit haar nieuwe boek ‘De boom met het oor’ (Querido, 8+, tekeningen: Philip Hopman). Verwachte verschijning: 7 mei 2019. (Voorlopige) cover hieronder.

Links uit Jaaroverzicht
Hieronder alle links naar de bronnen van de geluidsfragmenten die we in het Jaaroverzicht hebben gebruikt:
De Nationale Voorleesdagen (RTL Nieuws)
Geef een boek cadeau!
YalFest (Why I Love This Book)
Harry Potter (NOS Met het oog op morgen)
De Nederlandse Kinderjury (NOS Jeugdjournaal)
De Grote Vriendelijke Podcast (Nieuwsweekend en Volgspot)
Dolf Verroen (De Taalstaat)

Gerelateerde afbeeldingen