Aflevering 08: In memoriam Peter van Gestel (m.m.v. Imme Dros en Jacques Dohmen)

Klik om te luisteren!

Vrijdag 1 maart 2019 overleed op 81-jarige leeftijd kinderboekenschrijver Peter van Gestel. Ter nagedachtenis aan deze eigenzinnige auteur van prachtboeken als ‘Mariken’, ‘Rommelkatje’ en ‘Die dag aan zee’ (Querido, 9+/12+) en ‘Winterijs’ (De Fontein 11+), namen kinderboekrecensenten Bas Maliepaard (Trouw) en Jaap Friso (JaapLeest.nl) een in memoriam op. Ze spraken met Van Gestels goede vriendin, schrijfster en vertaalster Imme Dros en zijn voormalige Querido-redacteur Jacques Dohmen over zijn leven en werk.

Verwijzingen in deze aflevering
Een compleet overzicht van Peter van Gestels boeken vind je op Wikipedia. Daar staan ook alle prijzen die hij heeft gewonnen vermeld. Tot 2018 was het een unicum dat ‘Winterijs’ met drie grote jeugdliteraire prijzen is bekroond: de Woutertje Pieterse Prijs, de Nienke van Hichtumprijs en de Gouden Griffel. ‘Lampje’ van Annet Schaap verbrak dat jarenlange record. Het boek ‘Mariken’ is in 2000 verfilmd door Andre van Duren en won o.a. een Gouden Kalf, de trailer vind je hier. Imme Dros heeft het in de aflevering over het boek ‘Oef’, de volledige titel is ‘Oef van de mensen’ (De Fontein). In aflevering 4 van de GVP zette Wilma Geldof ‘Winterijs’ van Peter van Gestel op onze plank met Parels. Die uitzending is hier terug te luisteren.

Meer lezen over het werk van Peter van Gestel? Bregje Boonstra schreef in haar boek ‘Wat een mooite!’ (Querido) een fijn portret van de schrijver en in ‘Het boekenboek’ van Mirjam Noorduijn en Veerle Vanden Bosch (Leopold) vind je dwarsverbanden tussen de oeuvres van Van Gestel en andere auteurs.

We namen deze aflevering niet op in kinderboekwinkel Kiekeboek, maar thuis bij Imme Dros en Harrie Geelen.

 

Gerelateerde afbeeldingen