Aflevering 09: Sjoerd Kuyper

Klik om te luisteren!

De eerste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast met publiek! Live op het audiofestival Oorzaken in het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam praten kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) met schrijver Sjoerd Kuyper over diens nieuwste jeugdroman ‘Bizar’ (Hoogland & Van Klaveren, 13+). Het gesprek gaat over het verdwijnen van ‘de ziel’, de zoektocht naar het sublieme en over waarom Kuyper in dit hartstochtelijke boek zoveel maatschappelijke thema’s aansnijdt. Het interview waaraan Bas refereert waarin Sjoerd vertelde dat hij een geboren opa is, vind je hier. Het stond in 2011 in het opa-en-oma-tijdschrift OOK, dat inmiddels niet meer bestaat. Wil je meer over Schopenhauer en ‘Hamlet’ weten, dan is Google je beste vriend.

Verwijzingen in deze aflevering
De recensie over ‘Bizar’ die Bas in Trouw schreef is hier terug te lezen. Jaaps bespreking lees je hier. In het gesprek wordt ook de recensie van Pjotr van Lenteren uit de Volkskrant geciteerd, die vind je hier. De podcast waarin de Amerikaanse auteur Samira Ahmed meer vertelt over de totstandkoming van haar YA-roman ‘Ingesloten’ (zie onder), kun je hier beluisteren. Ahmed komt op 21 april 2019 naar Nederland voor YALfest. Bas verwijst bij de bespreking van ‘Konijn en Egel’ (zie onder) naar het werk van de Amerikaan (!) Arnold Lobel. BNR Nieuwsradio roept podcastliefhebbers op hun favoriete podcast te nomineren voor de Dutch Podcast Awards! Vind jij dat De Grote Vriendelijke Podcast thuishoort op de longlist, nomineer ons dan op deze pagina.

Besproken boeken

De sticker die je vanaf nu kunt tegenkomen op de GVP-boekentips, zie je hierboven. Boekhandels die de sticker willen aanvragen, kunnen dat doen via info@degrotevriendelijkepodcast.nl. Bas en Jaap bespreken in deze aflevering de volgende boeken. Op verzoek van een trouwe luisteraar zullen we de titels op deze site vanaf nu handiger onder elkaar zetten:

‘De geheime tuin’
Frances Hodgson Burnett
Vertaling: Imme Dros
Leopold, 10+

‘Ingesloten’
Samira Ahmed
Vertaling: Merel Leene
Blossom Books, 15+

‘Konijn en Egel. Er komt geen einde aan het einde’
Paul Verrept
Tekeningen: Nils Pieters
De Eenhoorn, 6+