Aflevering 101: Update augustus 2023

Klik om te luisteren!
0:00

Ondanks de zomerluwte is er toch weer genoeg gebeurd op kinderboekengebied om een Grote Vriendelijke Update mee te vullen. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) blikken terug op de Zomergasten-aflevering met Bibi Dumon Tak, praten over straten vernoemd naar kinderboekenschrijvers en het gedoe rond de live action remake van de Disney-film Sneeuwwitje. Na het nieuwsbulletin met Bert Kranenbarg staan ze uitgebreid stil bij het overlijden van schrijfster en illustratrice Margriet Heymans (1932-2023, foto). Mohana van den Kroonenberg leest in De Grote Vriendelijke Première voor uit haar nieuwe boek ‘Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt’ (De Vier Windstreken 8+) en er zijn weer boekentips.

Verwijzingen in deze aflevering

Zomergasten
De hele aflevering van Zomergasten met Bibi Dumon Tak is niet meer terug te kijken vanwege rechtenbeperkingen van de getoonde tv-fragmenten, maar wel als podcast terug te luisteren.

Onze eigen aflevering met Dumon Tak is hier terug te horen en haar Albert Verwey-lezing hier.

Straatnamen
Meer over straatnamen in Nederland lees je in het boek van René Dings, die zo aardig was ons te informeren over vernoemde kinderboekenschrijvers.

Margriet Heymans
In de Update bespreken we kort haar boeken ‘Hollidee de circuspony’ (Lemniscaat 4+), ‘Lieveling, boterbloem’ (Querido 8+) en ‘De wezen van Woesteland’ (Querido 9+). De audiofragmenten die we laten horen, komen uit een interview van Hanneke Groenteman met Heymans uit het tv-programma ‘De Plantage’ en een gesprek van Monique Hagen voor ‘Het Klokhuis’.

De aflevering van Lawines Razen waarin Hedy Tjin en Floor de Goede praten over ‘De prinses van de moestuin’ (Querido 9+) van Margriet en Annemie Heymans is hier te beluisteren.

In de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren zijn verschillende artikelen over en publicaties van Heymans te lezen.

Besproken boeken

‘De jongen die van de wereld hield’
Tjibbe Veldkamp
Tekeningen: Mark Janssen
Querido 10+

‘Over een zombiefilm en gelukkige getallen’
Jaco Jacobs
Vertaling: Tjalling Bos
Ploegsma 10+