Aflevering 105: De Grote Vriendelijke 100, editie 2023

Klik om te luisteren!
0:00

Welke 100 kinderboeken moet je volgens onze luisteraars en andere fervente lezers écht lezen? We peilen het samen met lezerscommunity Hebban voor de derde keer met De Grote Vriendelijke 100, de verkiezing van favoriete kinderboeken aller tijden.

Tot en met 5 november 2023 kun je via hebban.nl/stem jouw persoonlijke top 5 indienen. De hele jeugdliteratuur doet mee: van prentenboeken tot young adultromans, non-fictie en poëzie, vertaalde boeken en oorspronkelijk Nederlandstalige. Je kunt op een klassieker stemmen of op een boek dat vorige week is verschenen, zolang het boek je maar na aan het hart ligt. Let op: vergeet niet op de link in het bevestigingsmailtje te klikken, pas dan heb je gestemd!

Laat op sociale media onder de hashtag #deGV100 zien op welke boeken je hebt gestemd met het speciale invullijstje, dat je kunt downloaden uit onze mediakit!

Pakjesavond: uitverkocht
Op 24 november presenteren we De Grote Vriendelijke 100 tijdens een afwisselende, sfeervolle liveshow in theater Het Huis in Utrecht. Deze Grote Vriendelijke Pakjesavond was in zeven minuten uitverkocht. Maar de opname is in de dagen erna natuurlijk als podcast te beluisteren.

Kick-off aflevering
In deze aflevering trappen kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) de verkiezing af met hun eigen top 5’jes van dit jaar. Ook horen we van de drie genomineerden voor NBD Jeugdspecialist van het Jaar (de beste jeugdbibliothecaris) welke boeken wat hen betreft in de lijst moeten stijgen en welke titels nieuw moeten binnenkomen.

Ook maken we de winnaars van onze laatste lustrumactie bekend: wie zijn onze VIP-gasten tijdens de Pakjesavond?

De top 5 van Bas (in willekeurige volgorde):

1. ‘Gelukkig en blij’ – Edward van de Vendel (Querido 9+, tekeningen: Martijn van der Linden)
2. ‘Sinterklaas’ (herziene editie 2023) – Charlotte Dematons (Dematons 3+)
3. ‘De jongen die van de wereld hield’ – Tjibbe Veldkamp (Querido 10+, tekeningen: Mark Janssen)
4. ‘In het vervloekte hart’ – Rima Orie (Moon 15+)
5. ‘Winterijs’ – Peter van Gestel (De Fontein 10+)

De top 5 van Jaap (in willekeurige volgorde):

1. ‘Kikker en het vogeltje’ – Max Velthuijs (Leopold 4+)
2. ‘Zwarte zwaan’ – Gideon Samson (Leopold 12+)
3. ‘Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda’ – Bibi Dumon Tak (Querido 9+, tekeningen: Annemarie van Haeringen)
4. ‘Iep!’ – Joke van Leeuwen (Querido 9+)
5. ‘Adres onbekend’ – Susin Nielsen (Lemniscaat 12+, vertaling: Lydia Meeder & Barbara Zuurbier)