Aflevering 108: Pakjesavond 2023 (m.m.v. o.a. Pim Lammers, Mathilde Stein, Tjibbe Veldkamp)

Klik om te luisteren!
0:00

Foto’s: Martin Dogger (boven), Marc Brouwer en Thilini Scherpenzeel (onder)

In een afgeladen vol theater Het Huis in Utrecht maken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) De Grote Vriendelijke 100 van 2023 bekend. Maar liefst 3600 luisteraars en andere fervente lezers dienden een top 5 in via de website van Hebban en daaruit rolde de lijst met favoriete kinderboeken aller tijden van dit jaar.

Wat zijn de grootste stijgers en dalers, welke boeken zijn uit de lijst gevallen en welke 26 nieuwe boeken staan er dit jaar in? NPO Radio 5 presentator Bert Kranenbarg loodst je door te lijst, waarna Bas en Jaap praten met Mathilde Stein, Vivian de Gier (biografe Thea Beckman), Pim Lammers en Tjibbe Veldkamp.

Lampje nummer 1
Annet Schaap staat voor het derde jaar op nummer één met haar beroemde ‘Lampje’, maar leest aan het begin van de aflevering ook voor het eerst voor uit haar nieuwe boek ‘Krekel’, dat volgend jaar bij Querido moet verschijnen en in hetzelfde universum als dat van Lampje speelt.

Bij de bekendmaking van haar eerste positie in de lijst, krijgt Annet Schaap een originele illustratie uit de Tsjechische editie van ‘Lampje’. Dit is de enige uitgave van alle 27 vertalingen waarvoor nieuwe illustraties zijn gemaakt, door Jindrich Janicek.

Lijst en poster
De hele Grote Vriendelijke 100 is hier te vinden. Op Hebban staat ook een leuk artikel met feitjes over de lijst. De poster is te downloaden uit onze mediakit.

The Neverending Story
Tijdens de Pakjesavond lieten drie acteurs van theatergroep Het Filiaal een klein voorproefje zien van hun nieuwe familievoorstelling naar het boek ‘Het oneindige verhaal’ van Michael Ende, die op 22 december 2023 in première gaat. De speellijst vind je hier.

Gruffalo- en Sinterklaasliedje
We gebruikten twee korte fragmentjes van The Gruffalo Song van Julia Donaldson en Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet van Ageeth de Haan.

Monica Furlong
Bas vertelt over de Britse schrijfster Monica Furlong, wier ‘Heksenkind’ al drie jaar in De Grote Vriendelijke 100 staat. De necrologie uit The Guardian waar hij naar verwijst lees je hier. De omnibus van de trilogie Juniper-Heksenkind-Colman verschijnt in de zomer van 2024 bij Lemniscaat.