Aflevering 109: Update december 2023 (m.m.v. Tamara Bos)

Klik om te luisteren!
0:00

Met oliebollen en een kerstboompje op tafel luiden kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) het kinderboekenjaar 2023 uit. Ze tippen twee kerstboeken en twee niet-kerstboeken, zetten het nieuws van november en december en de beste kinderboeken van dit jaar op een rij. Met (scenario)schrijfster Tamara Bos praten ze over de betekenis voor de jeugdliteratuur van haar onlangs overleden vader Burny Bos.

Verwijzingen in deze aflevering

Burny Bos
Burny Bos schreef veertig kinderboeken. Het bekendst zijn de boeken over Knofje en de teksten die hij schreef voor de prentenboeken van Hans de Beer over de kleine ijsbeer Lars. Meer titels lees je op Wikipedia.

Bas noemt herhaaldelijk het boek ‘Buurman Bolle’, waarvan een tv-serie werd gemaakt met Anke Kranendonk, die we nu als kinderboekenschrijfster kennen, in een van de hoofdrollen. Op YouTube zijn nog afleveringen te bekijken.

Decemberzegels 2023
De decemberzegels van Linde Faas kun je hier groot bekijken en bestellen.

Bramenbuurt – Jill Barklem
Bas houdt een vurig pleidooi voor een heruitgave van de Bramenbuurt-boeken van Jill Barklem. Op de Britse website rond Brambly Hedge vind je allerlei info en beeldmateriaal over de serie. Wie gaat De Complete Bramenbuurt naar Nederland halen? De boekjes verschenen van 1980 tot 1998 in het Nederlands bij uitgeverijen Oberon en Big Balloon.

SDG Boekenclub
Meer informatie over de SDG Boekenclub rond de doelstellingen van de Verenigde Naties vind je op deze website.

PISA-reactie Jacques Vriens
In reactie op het nieuwste PISA-onderzoek over leesvaardigheid schreef Jacques Vriens dit opinieartikel in de Volkskrant. In het radioprogramma Humberto licht hij zijn standpunten toe.

Podcast erepenningen vertalers
De podcast Snoskommers, Zweinstein en de Kabaalstraat is te vinden in alle podcast-apps op het kanaal van Lawines Razen. Zoals hier op Spotify.

Engels lezen
De TikTok-video van Pamela Sharon is hier te bekijken. Het artikel van Paula Heeger heet ‘De verengelsing van de Nederlandse boekenmarkt is in volle gang – en dat is een probleem’.

GV100-posters
Zolang de voorraad strekt zijn de Grote Vriendelijke 100-posters te bestellen tegen verpakkings- en verzendkosten via de webshop van uitgeverij Blossom Books.

Boekentips

‘Familie Kat viert samen Kerstmis’
Lucy Brownridge
Tekeningen: Eunyoung Seo
Vertaling: Monique van der Zanden
Christofoor 3+

‘De Grompus’
Alex T. Smith
Vertaling: Johanna Rijnbergen
Lemniscaat 8+

‘De verboden duinen’
Marjolein Visser
Tekeningen: Sophie Pluim
Leopold 10+

‘Lava’
Mireille Geus
Tekeningen: Marc Suvaal
Lemniscaat 10+