Aflevering 111: Update januari 2024

Klik om te luisteren!
0:00

De Nationale Voorleesdagen, de Poëzieweek en een grote oeuvretentoonstelling in Amerika over het werk van geboren Nederlander Leo Lionni (1910-1999) zijn aanleidingen om zijn prachtige prentenboek ‘Frederick’ uit 1969 te laten klinken in deze Grote Vriendelijke Update. In samenwerking met uitgeverij Ankh Hermes en radiopresentator Margriet Vroomans laten we je het hele verhaal horen en vertellen we van alles over het leven en werk van de bijzondere kinderboekenmaker die Lionni was. Verder praten kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) je weer helemaal bij over het kinderboekennieuws van de eerste maand van 2024 en leest Kevin Hassing de eerste bladzijde voor van zijn nieuwe 7+ serie ‘De Krieps’.

Verwijzingen in deze aflevering

Wikipedia edit-a-thon
Op de website van Iedereen Leest staat een mooi artikel over dit initiatief. Onze eigen Wikipedia-pagina, die je mag aanvullen, vind je hier.

Blog Ted van Lieshout
Het blog dat Ted van Lieshout schreef over de CPNB en het Kinderboekenweekgedicht kun je hier lezen.

De Boon
Stemmen op de publieksprijs van de Boon voor Jeugdliteratuur kan via deze website.

Joris van de Leur
Het hele interview met voormalig De Fontein-uitgever Joris van de Leur over zijn carrière is nog t/m 14 februari 2024 terug te horen in de GrensGeluiden Podcast.

Voorstelling boek Miep Diekmann
Kaarten voor de vertelvoorstelling ‘Schaduwen van vrijheid, de dans naar verlossing’ naar het boek ‘Geen mens is van de ander’ van Miep Diekmann zijn te reserveren via deze website.

Leo Lionni
Op de officiele website van Leo Lionni is een mooie documentaire over zijn leven en werk te zien. Op DBNL staat een profiel van Lionni uit de Lexicon van de Jeugdliteratuur. Meer over de grote overzichtstentoonstelling ‘Between worlds: the Art and Design of Leo Lionni’ in de Verenigde Staten lees je hier (scroll vooral ook even naar onderen voor het filmpje van de opening). Er is ook een Instagram-pagina over Leo Lionni.

Boekentips

‘Vogel en Beer – De picknick en andere verhalen’
Jarvis
Vertaling: Tjibbe Veldkamp
Gottmer 4+

‘De trein van vier over twaalf’
Conny Palmkvist
Vertaling: Lammie Post-Oostenbrink
Kluitman 11+

‘Vliegen als een bij’
Roland Schimmelpfennig
Vertaling: Esther Ottens
Tekeningen: Stefan Yamá Cab
Ploegsma 10+

‘De paardenjongens’
Johan Ehn
Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum
Pelckmans 16+