Aflevering 121: Jet Boeke

Klik om te luisteren!
0:00

“Dag Dikkie Dik, tot de volgende keer!” Wie kan die legendarische woorden aan het eind van het voorleesmoment in Sesamstraat niet dromen? Schrijfster en tekenares Jet Boeke stond aan de wieg van de rode kater, die een iconisch kinderboekpersonage is geworden. In 1978 maakte hij zijn debuut op tv, vijf jaar later verscheen het eerste omkeerboekje over Dikkie Dik en inmiddels zijn er miljoenen exemplaren van de boeken over de kat verkocht.

Toch heeft het 46 jaar geduurd voor er een speelfilm over Dikkie Dik is gemaakt, maar nu is die eindelijk in de bioscoop: ‘Dikkie Dik en de verdwenen knuffel’. Ter gelegenheid daarvan dopen kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) deze aflevering om tot De Grote Vriendelijke Dikkie Dik Podcast en praten ze met de 75-jarige Jet Boeke over de ontstaansgeschiedenis van het personage, haar visie op de boeken, het karakter en uiterlijk van Dikkie Dik en haar manier van werken. Ook vertelt ze openhartig hoe ze door de ziekte Parkinson afscheid heeft moeten nemen van het tekenen. Een gesprek over poezengedrag, hamers, broodmessen en gedoofde kaarsen, over snotvingertjes op originele aquarellen, chroom-oranje, puntjes aan penselen zuigen en de echte Dikkie Dik (die wit was).

Verwijzingen in deze aflevering

Film
De film ‘Dikkie Dik en de verdwenen knuffel’ draait vanaf 19 juni 2024 in de bioscoop. De trailer kun je hier bekijken. Uitgeverij Gottmer heeft een boek met dezelfde titel uitgegeven, waarin animatiebeelden uit de film zijn gebruikt.

Sesamstraat
De beelden bij het voorleesmoment met Rudy Kuhn uit Sesamstraat dat we laten horen kun je op YouTube bekijken.

Eerste storyboard
Een foto van het eerste storyboard dat Jet Boeke voor Sesamstraat maakte, plaatsen we hiernaast.