Aflevering 17: Ted van Lieshout (m.m.v. Cathy Spierenburg en Marlies Visser)

Klik om te luisteren!

Tijdens de Uitmarkt in Amsterdam, de nationale opening van het culturele seizoen, namen kinderboekrecensenten Bas Maliepaard (Trouw) en Jaap Friso (JaapLeest.nl) in VondelCS de 17e aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast op met schrijver, dichter, tekenaar en grafisch vormgever Ted van Lieshout. Aanleiding was zijn nieuwe boek ‘Kleuren’ (Leopold 9+), maar de live opname met publiek erbij begon feestelijk met een grote verrassing voor Ted: de voorzitters van de Griffel- en Penseeljury, respectievelijk Cathy Spierenburg en Marlies Visser, maakten bekend dat hij de Boekensleutel krijgt voor zijn experimentele dichtbundel ‘Ze gaan er met je neus vandoor’ (Leopold 10+). De uitreiking is op het Kinderboekenbal op 1 oktober 2019, maar nu waren er vast bloemen en taart. Het persbericht van Stichting CPNB en het juryrapport zijn hier te lezen. Vanwege deze speciale bekendmaking kwamen de boekentips van Jaap en Bas te vervallen.

Boekensleutel?
De Boekensleutel is een zeldzame prijs, die sinds 1979 onregelmatig wordt uitgereikt op voordracht van zowel de Griffel- als Penseeljury aan een uitzonderlijk kinderboek dat uitblinkt in zowel tekst als vormgeving en/of illustraties. De prijs is in de veertig jaar dat hij bestaat pas acht keer eerder uitgereikt. De enige Nederlander die de prijs ooit kreeg was Miep Diekmann in 1981 voor ‘Ik heb geen naam, uit een dagboek van een vijftienjarige’ (Leopold). ‘Ze gaan er met je neus vandoor’ ontving eerder dit jaar al De Grote Po√ęzieprijs Jongerenjury 2019.

Verwijzingen in deze aflevering
‘Ze gaan er met je neus vandoor’ ontstond uit een tekst die Ted schreef voor zijn boek ‘Driedelig paard’ (Leopold 9+), maar dat uiteindelijk niet in dat boek terechtkwam. De recensies die Bas en Jaap eerder schreven over het boek zijn hier en hier te lezen.
Voor het boek ‘Kleuren’ liet Ted zich inspireren door ‘Het geheime leven van kleuren’ van Kassia St Clair (Meulenhoff, volwassenen). Zijn boek opent met het titelloze gedicht ‘De zon is door de stad gezakt’, dat eerder verscheen in zijn bundel ‘Een lichtblauw kleurpotlood en een hollend huis’ (Leopold 8+).
Tijdens het gesprek haalt Ted de illustrator Ludwig Volbeda aan, die aanwezig was in het publiek. Met hem maakte hij het prentenboek ‘De vogels’ (Leopold 4+). De prentenboekenserie over Boer Boris maakt Ted samen met illustrator Philip Hopman, die eerder te gast was in De Grote Vriendelijke Podcast. Die aflevering kun je hier terugluisteren. ‘Boer Boris. Een paard voor Sinterklaas’ verschijnt vermoedelijk in oktober bij Gottmer.

 

Gerelateerde afbeeldingen