Aflevering 19: Joke van Leeuwen en Kees Spiering (Kindernacht van de Poëzie)

Klik om te luisteren!

groeps-kl.jpg
Grote Vriendelijke Poëzie in De Grote Vriendelijke Podcast! Na afloop van de Kindernacht van de Poëzie op 28 september 2019, spreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) in een schemerige kleedkamer van TivoliVredenburg in Utrecht met dichters Joke van Leeuwen en Kees Spiering. Het gesprek gaat over hun recente bundels ‘Hee daar mijn twee voeten’ (Querido 8+) en ‘Jij begint’ (Luitingh-Sijthoff 12+, tekeningen: Alette Straathof), over hoe een gedicht ontstaat, hoe belangrijk vorm en taalspel zijn en ook over de stand van de kinderpoëzie in Nederland en Vlaanderen. Voor de bundel van Kees Spiering kun je een kortingsbon downloaden in het bericht hieronder.

kleedkamer2.jpg  kleedkamer1.jpg

dichter.jpgVerwijzingen in deze aflevering
De afgelopen vijftien jaar verscheen er regelmatig poëzie van Kees Spiering op de producten van uitgeverij PLINT. De recensie van ‘Hee daar mijn twee voeten’ van Janita Monna uit Trouw is hier terug te lezen. De eerdere bundel van Joke die ter sprake komt heet ‘OZO Heppiejer’ (Querido 6+). Het tijdschrift ‘Dichter’ komt een paar keer in het gesprek voorbij. Hier kun je een abonnement nemen of losse nummers kopen.

Het kritische artikel van NRC-recensent Thomas de Veen over de staat van de kinderpoëzie is hier te vinden. Een reactie van Ted van Lieshout op dit artikel staat op diens weblog. Dit jaar volgde nog een recensie waarin De Veen over kinderpoëzie schreef. Joke noemt Jaap Robben, wiens eerste dichtbundel haar opviel. Op de Kindernacht debuteerde ook Pim Lammers als dichter. Bas noemt de bundel poëziecolumns ‘Poezie hardop’ van Hans en Monique Hagen (Querido 12+).

Gerelateerde afbeeldingen