Aflevering 20: Dolf Verroen (m.m.v. Charlotte Dematons en Mark Janssen)

Klik om te luisteren!

De oudste winnaar van een Zilveren Griffel ooit zit aan tafel bij kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) in de 20e aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast! In de persoon van schrijver Dolf Verroen komt zo’n beetje de hele naoorlogse Nederlandse kinderboekengeschiedenis samen. Zijn debuut verscheen in 1957 en nu, eind oktober 2019, komt zijn nieuwste boek uit: ‘Niemand ziet het’ (Leopold 12+, tekeningen: Charlotte Dematons). Bas en Jaap spreken met Dolf over wat de essentie van dit boek is, over het thema homoseksualiteit, zijn schrijverschap de laatste jaren en zijn samenwerking met Charlotte Dematons.

Kinderboekwinkelprijs 2019
Aan het begin van de aflevering maken Jaap en Bas bekend wie de Kinderboekwinkelprijs 2019 krijgt: Mark Janssen voor zijn tekstloze prentenboek ‘Eiland’ (Lemniscaat 3+). De winnaar komt in een kort telefoongesprek aan het woord. Er is in de uitzending even verwarring over hoelang de Kinderboekwinkelprijs niet is uitgereikt. Het zit zo: de prijs van de samenwerkende Nederlandse kinderboekwinkels voor een boek dat door jury’s van andere prijzen is overgeslagen werd tussen 1993 en 2013 uitgereikt. Na een pauze van 5 jaar is de prijs nu terug. Mark Janssen krijgt de Kinderboekwinkelprijs op vrijdag 13 december 2019 in kinderboekwinkel De Boekenberg in Eindhoven.

Verwijzingen in deze aflevering
Pas een keer eerder in zijn lange carrière schreef Dolf Verroen voor kinderen over homoseksualiteit: in 1980 verscheen de bundel ‘Tien x verliefd’ (Van Holkema & Warendorf 10+), met verhalen van verschillende auteurs, met daarin zijn bijdrage ‘Verliefd’.
In 2016 schreef Dolf het Kinderboekenweekgeschenk ‘Oorlog en vriendschap’ (CPNB 9+), zijn eerste samenwerking met Charlotte Dematons. Twee jaar later kwam ‘Droomopa’ uit, waar hij dit jaar een Zilveren Griffel mee won.
In het gesprek refereert Dolf ook aan zijn boek ‘Kijken naar anderen’ (Boertjens & Kroes 15+), waarin hij zijn herinneringen optekende aan collega-schrijvers als Miep Diekmann, Johan Fabricius, Paul Biegel en Tonke Dragt. Hier kun je de recensie lezen die Jaap destijds over die bundel schreef.

Besproken boeken
Bij het bespreken van de boeken verwijzen Bas en Jaap naar de boeken ‘Pizzamaffia’ en ‘Echte mannen heten geen Haas’ van Khalid Boudou. Het eerste boek werd verfilmd. De trailer is hier te bekijken.

‘Slaap lekker’
Mattias De Leeuw
Lannoo, 3+

‘Drama Queen’
Derk Visser
Gottmer, 12+

‘Pizzamaffia slaat door’
Khalid Boudou
Moon, 14+

Gerelateerde afbeeldingen