Aflevering 21: Bette Westera en Sylvia Weve

Klik om te luisteren!

Samen maken ze al jaren het ene mooie (gedichten)boek na het andere, met als hoogtepunt ‘Doodgewoon’ (Gottmer 8+), dat werd bekroond met de Gouden Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs en een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. Schrijfster Bette Westera en illustratrice Sylvia Weve praten in deze 21ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast met kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) over hun nieuwste boek ‘Uit elkaar’ (Gottmer 8+). In deze bundel staan gevoelige, maar ook grappige gedichten over de voorbije liefde, over echtscheiding en de gevolgen daarvan voor kinderen. Bas en Jaap spreken met Westera en Weve over hun samenwerking, de balans tussen ernst en humor, over vormvaste verzen en de computer als extra verfdoos.

Verwijzingen in deze aflevering
Sylvia Weve won de Max Velthuijsprijs 2019 voor haar gehele oeuvre. Bij de uitreiking verscheen dit boekje met het juryrapport en de lofrede van Ted van Lieshout waaruit in deze aflevering wordt geciteerd. Boeken van Westera en Weve die zijdelings aan bod komen: ‘Aan de kant ik ben je oma niet’ (Gottmer 8+) en ‘Was de aarde vroeger plat?’ (Gottmer 8+).

Besproken boeken
Bij de bloemlezing ‘Ik wou dat ik een vogel was’, die Bas en Jaap tippen, is een mooi filmpje gemaakt. ‘Liefde is niet voor lafaards’ (Querido 8+), het vorige boek van Ulf Stark, bespraken we in aflevering 4 van de GVP.

‘De weglopers’
Ulf Stark
Tekeningen: Kitty Crowther
Vertaling: Edward van de Vendel
Querido, 8+

‘Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle’
Simon van der Geest
Tekeningen: Karst-Janneke Rogaar
Querido, 10+

‘Ik wou dat ik een vogel was’
Samenstelling: Marlous van Mourik en Margot Diederix
Tekeningen: Frann Preston-Gannon
Ploegsma, AL