Aflevering 22: De Grote Vriendelijke Eindejaarspodcast 2019 (m.m.v. Yvonne Jagtenberg, Gideon Samson en Manon Sikkel)

Klik om te luisteren!

Onze laatste aflevering van 2019 is een feestelijke: De Grote Vriendelijke Eindejaarspodcast! Semi-live vanuit café Cleeff in Haarlem, waar vijftig kinderboekenliefhebbers zich hebben verzameld, blikken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) terug op de belangrijkste gebeurtenissen op kinderboekengebied. Dat doen ze samen met drie auteurs die een bijzonder jaar achter de rug hebben. Gideon Samson won met zijn boek ‘Zeb.’ (Leopold 9+, tekeningen: Joren Joshua) de Gouden Griffel én de Nienke van Hichtumprijs, Yvonne Jagtenberg kreeg voor haar prentenboek ‘Mijn wonderlijke oom’ (Rubinstein 4+) het Gouden Penseel en Manon Sikkel, bekend van series als IzzyLove (Luitingh-Sijthoff 10+) en Elvis Watt (Luitingh-Sijthoff 8+, tekeningen: Annet Schaap), werd in april voor de periode van twee jaar geïnstalleerd als nieuwe Kinderboekenambassadeur.

Het Grote Vriendelijke Jaaroverzicht 2019
Bas en Jaap nemen met het drietal een selectie van het kinderboekennieuws van 2019 door, dat in drie journaals wordt voorgelezen door radiopresentator Bert Kranenbarg (elke werkdag tussen 16-18u te beluisteren in ‘Bert op 5’ op NPO Radio 5). Onderaan deze notities vind je een overzicht van de geluidsfragmenten die we hebben gebruikt voor dit jaaroverzicht.

Yentl en de Boer
Op twee derde van de podcast laten we het lied ‘Alles wat je leest, daar ben je geweest’ van Yentl en de Boer horen, dat het duo speciaal schreef voor het Kinderboekenbal 2019. Vanaf oktober 2020 staan de twee weer in de Nederlandse theaters met hun nieuwe muzikale cabaretvoorstelling ‘Lacrimosa’. Kaarten zijn nu al te koop via hun website.

Verwijzingen in deze aflevering
Aan het begin van de aflevering beschrijven we hoe we in café Cleeff het eerste volle GVP-jaar zichtbaar hebben gemaakt: al onze tips van dit jaar staan in de ruimte en er is een kerstboompje met alle covers van de boeken van onze hoofdgasten van dit jaar. Klik op de foto rechts (rechter muisknop/afbeelding bekijken) om het boompje van beter te bekijken.

De Nationale Voorleesdagen
We bespreken de Prentenboek TopTien 2020, die is hier te vinden, net als meer informatie over het Prentenboek van het Jaar: ‘Moppereend’ van de Britse Joyce Dunbar en de Tsjech Petr Horáček (Lemniscaat 4+).

Kinderboekenambassadeur & diversiteit
Meer informatie over de positie van Kinderboekenambassadeur vind je op de bijbehorende website. Manon Sikkel maakt zich in haar ambtstermijn van twee jaar sterk voor meer diversiteit en inclusiviteit in de kinderliteratuur. Ze refereert aan een interview dat ze gaf aan Langs de Lijn en Omstreken, waarin ze zich uitsprak tegen Jip en Janneke. Bas noemt het boek ‘Verkocht’ (Querido 10+, tekeningen: Philip Hopman) van Hans Hagen als voorbeeld van een boek van een Nederlandse auteur over een kind met een andere culturele achtergrond. Hij haalt ook het project De Schoolschrijver aan. Manon leest een stukje voor uit haar boek ‘Geheim agent Oma’ (Luitingh-Sijthoff 10+, tekeningen: Katrien Holland).

Annie M.G. Schmidtlezing
We maken bekend dat Koos Meinderts op 13 mei 2020 de Annie M.G. Schmidtlezing gaat houden. De titel van zijn voordracht is: ‘Het land waar grote mensen wonen’. Kaartjes zijn vanaf nu te koop via de website van het Kinderboekenmuseum in Den Haag, waar de lezing ook zal plaatsvinden. De GVP zal, net als vorig jaar, de lezing naderhand aanbieden als podcast. De tekst van de lezing die Gideon Samson in 2014 gaf, onder de titel ‘Messen en scharen zijn kindergevaren’, is hier terug te lezen.

Enid Blyton
Een uitgebreider bericht over de rel rond De Vijf-auteur Enid Blyton lees je in de Volkskrant. Yvonne noemt de Claudia-serie van Cok Grashoff. Jaap meldt dat er nog niet zo lang geleden een nieuwe uitgave van ‘Pippi Langkous’ van Astrid Lindgren verscheen, waarin het racistische n-woord in overleg met haar dochter is verwijderd.

Griffels & Penselen
De uitreiking van de Zilveren Griffels en Penselen gebeurde dit jaar op scholen door het land heen, waar de winnaars werden overvallen. Op de website van Stichting CPNB vind je alle bekroonde boeken en het juryrapport. Yvonne leest een stukje voor uit ‘Mijn wonderlijke oom’ (Rubinstein 4+), dat is gebaseerd op de film ‘Mon oncle’ van Jacques Tati. Op Dailymotion is de hele film te zien.

Rob Ruggenberg
Bas typeert de overleden schrijver Rob Ruggenberg aan de hand van zijn boeken ‘Haaieneiland’ (Querido 12+) en ‘Offerkind’ (Querido 12+), dat in het voorjaar verschijnt. De auteur stond erom bekend dat hij bij zijn boeken uitgebreide websites maakte met alle achtergrondinformatie. Doorklikken kan vanaf zijn eigen website. Bas vertelt over de lange reis naar het eilandje Takapoto in de Stille Zuidzee en waar deze mooie foto werd gemaakt:

Kinderboekenweek & Kinderboekenbal
Het volledige interview met Tosca Menten over het nieuws dat er geen kinderen meer welkom zijn op het Kinderboekenbal, is hier te beluisteren. De quote van Charlotte Dematons in ons journaal komt uit dit artikel in Trouw. En op deze site vind je alles over de Kinderboekenweek 2020. Gideon leest in de uitzending een stuk voor uit ‘Zeb.’, dat de Gouden Griffel 2019 won. Bas refereert aan het interview dat hij in Trouw publiceerde, voorafgaand aan de Kinderboekenweek.

Tommy Wieringa
Het hele fragment van Pauw, waarin Tommy Wieringa zijn mening geeft over kinderboeken in het algemeen en ‘De Gorgels’ van Jochem Myjer in het bijzonder is hier terug te zien. De column van Peter Buwalda waaraan we refereren is hier te lezen.

Parels
Wat de beste boeken van dit jaar waren volgens onze gasten? Je vindt hun tips op onze Parelplank.

Prijsvraag
Nog even geduld: aan het begin van de kerstvakantie verschijnt op deze website De Grote Vriendelijke Prijsvraag.

Fragmenten
In het Grote Vriendelijke Jaaroverzicht maakten we gebruik van fragmenten van:

CPNB / Dafne Holtland
De Taalstaat
Nieuws en Co
Omroep West
Pauw
Het Jeugdjournaal
Waterstones
Het Mooie Kinderboekenfestival

Gerelateerde afbeeldingen