Aflevering 29: Marloes Morshuis

Klik om te luisteren!

Na vier afleveringen op locatie keren we in de 29ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast weer terug op het nest: Kinderboekwinkel Kiekeboek in Haarlem. Daar spreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) met Marloes Morshuis, die nog maar vier boeken heeft gepubliceerd, maar toch al een heel eigen plek in de jeugdliteratuur heeft veroverd. Na ‘Koken voor de keizer’, ‘Borealis’ (beide Lemniscaat 10+) en ‘De schaduwen van Radovar’ is er nu ‘Quotum. Project Z’ (beide Lemniscaat 14+), het eerste deel van een tweeluik over hoe de wereld in de nabije toekomst wordt geplaagd door overbevolking en de politieke leiding gruwelijke keuzes moet maken om die in te dammen. Een gesprek over een sinister toekomstvisioen en grote thema’s als klimaatverandering, populisme, ontmenselijking en opstaan tegen de macht.

Verwijzingen in deze aflevering
‘Borealis’ van Marloes Morshuis was in 2019 het geschenkboek van de campagne Nederland Leest Junior. Meer over het sociale puntensysteem in China dat we aanhalen n.a.v. ‘De schaduwen van Radovar’ lees je hier.

Boekhandels en bibliotheken die onze Getipt-stickers en boekenleggers willen ontvangen, kunnen mailen naar info@degrotevriendelijkepodcast.nl.

Besproken boeken
Notities bij de boekbesprekingen: ‘Het jaar dat de bijen kwamen’ van Petra Postert werd in 2018 genomineerd voor de Deutsch-Franz√∂sische Jugendliteraturpreis in plaats van de Deutscher Jugendliteraturpreis, zoals Bas in de uitzending zegt (foutje, bedankt). * Janneke Schotveld was in de derde aflevering van de GVP te gast om over haar sprookjesboek ‘De kikkerbilletjes van de koning’ te praten, waarin de dappere ridster al voorkwam. * Een informatief filmpje over het werk van illustrator Matthew Forsythe vind je hier.

‘Het jaar dat de bijen kwamen’
Petra Poster
Vertaling: Esther Ottens
Ploegsma 10+

‘Avonturen van de dappere ridster’
Janneke Schotveld
Illustraties: Milja Praagman
Van Holkema & Warendorf 8+

‘Pokko heeft een trommel’
Matthew Forsythe
Vertaling: Marita Vermeulen
De Eenhoorn 4+