Aflevering 39: Paul van Loon (m.m.v. Hugo van Look)

Klik om te luisteren!

De iconische kinderboekenserie over Dolfje Weerwolfje bestaat 25 jaar en daar wilden kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) graag met schrijver Paul van Loon over praten. Via een radioverbinding tussen kinderboekwinkel Kiekeboek en de werkkamer van de schrijver vertelt Paul in deze 39ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast over hoe Dolfje zijn hoofd binnen kwam springen en er nooit meer uit vertrokken is. Een gesprek over Paulus de Boskabouter als onbewuste blauwdruk voor de Dolfje-serie, over anders-zijn en of het personage Gregor nu wél of níet gebaseerd is op PVV-politicus Geert Wilders. Paul vertelt waar het wonderlijke taaltje van Dolfjes neef Leo eigenlijk vandaan komt, dat Noura op zijn eigen dochter lijkt en waar het volgende Dolfje-boek ‘Maanrovers’ (Leopold 7+, tekeningen: Hugo van Look, verschijnt in september) over zal gaan.

Verwijzingen in de aflevering
Alle informatie over het Dolfje-universum en de Dolfje Weerwolfje Week (27 februari t/m 7 maart 2021) vind je op deze website. Het nieuwste deel ‘Weerwolfraket’ (Leopold 7+, tekeningen: Hugo van Look) wordt bij de aftrap van de week online gepresenteerd.

Het artikel uit NRC Handelsblad over Geert Wilders in ‘Superdolfje!’ staat achter een paywall, maar Omroep Brabant citeerde eruit.

Het liedje dat Paul over Dolfje schreef voor de Griezel-cd van VOF De Kunst kun je op YouTube helemaal beluisteren. Daar vind je ook een trailer van de Dolfje-film.

Een overzicht van de luisterboeken die van Dolfje Weerwolfje beschikbaar zijn, vind je op de website van de Online Bibliotheek en in verschillende apps, als Luisterrijk en Storytel.

Besproken boeken

‘Mijn jaar in een tent’
Tiny Fisscher
Tekeningen: Sophie Pluim
Volt 10+

‘Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum’
Sjoerd Kuyper
Tekeningen: Sylvia Weve
Hoogland & Van Klaveren 9+

‘Een mooie dag om in een boom te klimmen’
Jaco Jacobs
Vertaald door Tjalling Bos
Ploegsma 9+