Aflevering 43: Benny Lindelauf (m.m.v. Ludwig Volbeda)

Klik om te luisteren!

‘Subliem, warm, wijs en ontroerend’, ‘een meesterwerk’, ‘spectaculair’: nog voor het boek de Woutertje Pieterse Prijs 2021 won, werd het al bedolven onder de superlatieven. ‘Hele verhalen voor een halve soldaat’ (Querido 12+), dat de voorgeschiedenis vertelt van ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’, staat centraal in de 43ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest) en Bas Maliepaard (Trouw) praten met schrijver Benny Lindelauf over de totstandkoming van het boek. Over hoe hij de ellende van de wereld verwerkt door te schrijven, over de collectieve bron van oude sprookjes en verhalen, over een schatkist vol geluiden, muzikale taal, de klankkast tussen schrijver en lezer en de beeldschone illustraties van Ludwig Volbeda (die ook nog even te horen is).

Verwijzingen in deze aflevering

Het vorige tweeluik van Benny Lindelauf bestaat uit ‘Negen open armen’ en ‘De hemel van Heivisj’ (Querido 12+).

Benny refereert aan het interview dat hij gaf aan Thomas de Veen van NRC Handelsblad. Dat stuk is hier terug te lezen.

Het juryrapport van de Woutertje Pieterse Prijs staat op deze website.

In de Parelrubriek noemde Benny naast ‘De Wonderlingen’ van Brian Selznick (vert. Aleid van Eekelen-Benders, Lannoo 12+) ook ‘Gloei’ van Edward van de Vendel (tekeningen: Floor de Goede, Querido 14+).

Besproken boeken
Bij het bespreken van de boeken verwijst Bas naar een gesprek tussen Kirsten König van de Kinderboekwinkel Amsterdam met Lucy Strange in het instagram-boekenprogramma ‘Lees Live’. Dat gesprek is hier terug te kijken.

‘Groot Biegel Sprookjesboek’
Paul Biegel
Tekeningen: Charlotte Dematons
Gottmer 5+

‘De geest en het meisje’
Lucy Strange
Vertaling: Aleid van Eekelen-Benders
Gottmer 10+