Aflevering 44: Update mei 2021 (m.m.v. Tonke Dragt en Marc ter Horst)

Klik om te luisteren!

Op 1 juni verschijnt een herontdekt boek van Tonke Dragt: ‘De strijd om de hartenkoningin’ (Leopold 10+). Dragt schreef het 65 jaar geleden tijdens een vakantie in Zwitserland en noemt het zelf een melodramatisch stripverhaal. In deze Grote Vriendelijke Update van mei komt Dragt aan het woord over dit oude-nieuwe boek. Ook spreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) met schrijver Marc ter Horst over zijn non-fictieboek ‘Viruswereld’ (Gottmer 9+, tekeningen: Wendy Panders), waarin hij naar aanleiding van de coronapandemie de wereld van de virussen ontsluiert. En verder natuurlijk het kinderboekennieuws met Bert Kranenbarg!

Verwijzingen in deze aflevering

Kinderboek Meghan Markle
Bas kijkt uit naar het kinderboek van Meghan Markle, vanwege de illustraties van Christian Robinson, van wie nog geen werk in het Nederlands verscheen. Op zijn website kun je illustraties van hem bekijken.

Els Pelgrom
De hele synopsis van het nieuwe boek van Els Pelgrom, ‘Het levende hoofd’ (Luitingh-Sijthoff 9+, tekeningen: Sylvia Weve) luidt als volgt: “Gekko woont al een tijdje in het huis van een oude vrouw als hij in de slaapkamer een kaal hoofd ontdekt. Het hoofd ligt in bed en leest boek na boek terwijl het de bladzijden met een stokje in zijn mond omslaat. Op een dag, als de gekko naar het bed kijkt, schrikt het hoofd wakker uit een droom die hem verdrietig maakt. Voor het eerst voelt de gekko iets van medelijden en hij gunt het hoofd één wens. Dat is het begin van een reeks avonturen waarin het hoofd kennismaakt met Het Leven en de gekko zijn nieuwe vriend moet zien te behoeden voor allerlei kleine en grote gevaren…” Het boek verschijnt in januari 2022.

YouTubekanaal Boer Boris
Dit is het YouTubekanaal van Boer Boris en zijn geestelijk vader Philip Hopman en Ted van Lieshout.

Brief Roald Dahl
In dit artikel van The Daily Mail zijn scans opgenomen van de brief van Roald Dahl, die binnenkort wordt geveild.

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen
Alle winnaars van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury (thans De Leesjury) zijn op deze website te vinden.