Aflevering 45: Marita de Sterck

Klik om te luisteren!

Ze noemt het zelf een ‘intergenerationele roman over waarheid en vergeving’, maar Marita de Stercks nieuwe boek ‘Mirakel’ (Querido 14+) bevat veel meer thema’s: de rol van (pijnlijke) herinneringen in onze levens, de vraag hoe we die kunnen verwerken, (volks)geloof, rituelen, vluchtelingenproblematiek. In de 45ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast praten kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) uitgebreid met de Vlaamse schrijfster over al deze onderwerpen. Een gesprek over de aanwezigheid van voorouders, de beelden uit een katholieke jeugd, over kindjes van was en porselein en hoe we elkaar soms de ruimte kunnen geven om te praten door géén vragen te stellen.

Verwijzingen in deze aflevering
De presentatie van ‘Mirakel’ is op 6 juni in de tuin van de Sint Pauluskerk in Antwerpen. Voor het boek heeft Marita een eigen Facebookpagina gemaakt, met achtergrondinformatie. De bedevaartkerk die Marita in het boek naamloos laat, is gebaseerd op de basiliek van Scherpenheuvel. In het gesprek verwijzen we naar ons gesprek met Jeska Verstegen over het overerven van een trauma.

Besproken boeken
Bij het bespreken van ‘De tunnel’ verwijzen we naar ons gesprek met Anna Woltz uit september 2019, dat je hier kunt terugluisteren. Bij ‘Terra Ultima’ is een teaserfilmpje gemaakt, dat je hier kunt zien.

‘Blad in de wind’
José Sanabria & Maria Laura Díaz Domínguez
Tekeningen: José Sanabria
Vertaling: Paul Verrept
Tiptoe print 4+

‘De tunnel’
Anna Woltz
Querido 12+

‘Terra Ultima. De ontdekking van een onbekend continent’
Raoul Deleo
Samenstelling en tekst: Noah J. Stern
Lannoo 9+