Aflevering 46: Update juni 2021 (m.m.v. Hélène Lesger)

Klik om te luisteren!

De eerste Grote Vriendelijke Update in korte broek dit jaar. Op een warme junidag praten we in kinderboekwinkel Kiekeboek over het kinderboekennieuws van de afgelopen weken. Er stierven vier schrijvers; bij het overlijden van Eric Carle, geestelijk vader van Rupsje Nooitgenoeg, staan we stil met zijn productie-agent, de Nederlandse Hélène Lesger. Verder blikken we terug op de pulp-rel en komt het Grote Vriendelijke Publiek aan het woord over kinderboekverfilmingen. En zoals altijd is er een nieuwsbulletin met Bert Kranenbarg.

Verwijzingen in deze aflevering

Pulp
De lange versie van het essay van Yra van Dijk en Marie-José Klaver over de Jonge Jury en pulp in het onderwijs vind je in De Nederlandse Boekengids. Het volledige gesprek in Dit is de dag met Klaver en schrijfster Chinouk Thijssen kun je hier terugluisteren. De reactie van Stichting Lezen en Passionate Bulkboek stond in de Volkskrant. Joke van Leeuwen steunde het pleidooi van Van Dijk en Klaver in een brief in de Volkskrant (de tweede brief van boven).

Zandsculpturen
Omroep Flevoland nam een kijkje bij de zandsculpturen in het Kuinderbos bij Bant. Die reportage kun je hier bekijken.

Adriaan van Dis
Het gesprek over ontlezing met Adriaan van Dis in het tv-programma Buitenhof kun je hier terugkijken.

Eric Carle
Meer informatie over Eric Carle vind je op zijn website. Over het Eric Carle Museum of Picture Book Art in Amherst, MA, lees je hier.

Flora en de fantastische eekhoorn
Van alle genoemde films zijn natuurlijk trailers op YouTube terug te vinden. Die van ‘Flora en de fantastische eekhoorn’ naar het boek van Kate DiCamillo bekijk je hier.