Aflevering 50: Update augustus 2021 (m.m.v. Lawrence Schimel en Johanna Pas)

Klik om te luisteren!

Hoera! De 50ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast is deze Update van augustus, met lekker veel nieuws, want in juli maakten we geen Update. Tussen de ballonnen en de bloemen in kinderboekwinkel Kiekeboek in Haarlem praten kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) onder meer over het nieuwe Pippi Langkous-liedje, de opvallende prijsweigering van Charlotte Dematons, de pseudoniemen van Daan Remmerts de Vries en de verontrustende acties van de Hongaarse regering tegen kinderboeken met LHBTI+-personages. Over de boete die een boekwinkel daar kreeg voor het verkopen van de kartonboekjes ‘Bedtijd’ en ‘Klaarwakker’ van Lawrence Schimel en Elina Braslina (Kartonnen Dozen 2+) laten we de schrijver aan het woord en praten we door met vertaler en uitgever Johanna Pas.

Word vriend van de GVP!
In deze 50ste aflevering roepen we onze luisteraars ook op om Grote Vriendelijke Vriend van de GVP te worden door middel van een donatie via vriendvandeshow.nl/degvpodcast Het maken van de podcast kost veel tijd en we hopen dat je ons wilt steunen om ook de komende jaren de GVP te kunnen blijven maken.

Verwijzingen in deze aflevering

Charlotte Dematons
Hier lees je het juryrapport (pdf) van de Penseeljury, met onder het voorwoord de voetnoot waarin Dematons haar weigering van de Vlag & Wimpel voor ‘Alfabet’ toelicht. Het rapport van de Penseeljury staat in de pdf onder dat van de Griffeljury.

Pippi Langkous
Het nieuwe Pippi Langkous-liedje kun je op YouTube beluisteren.

Het wonderbaarlijke voorval
De speellijst voor de theatervoorstelling naar ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ van Mark Haddon (De Fontein 12+) vind je hier.

Tentoonstelling Yvonne Jagtenberg
Op de website van WG Kunst vind je alle informatie over de tentoonstelling van Yvonne Jagtenberg.

Time
De lijst met de 100 beste young adult boeken ooit volgens een groep Amerikaanse auteurs, onder wie Jason Reynolds en Angie Thomas, vind je hier.