Aflevering 51: Annet Schaap (m.m.v. Francine Oomen e.a.)

Klik om te luisteren!

Wat een feest: voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus konden we weer live opnemen met publiek! Vanuit Theater De Liefde in Haarlem spraken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) in de 51ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast met schrijver en illustrator Annet Schaap, die na haar veel bekroonde ‘Lampje’ (Querido 9+) een nieuw prachtboek heeft geschreven: ‘De Meisjes, zeven sprookjes’ (Querido 11+). Het werd een rijk gesprek met vrolijke en ontroerende momenten, over de druk om goud te spinnen uit stro, zoenen met een kikker, over een dwingeland die niet kan schrijven, zusjes die van elkaar leren houden, over verlangen en de geest uit de fles bevrijden.

Met dank aan Francine Oomen en vertalers Irina Leichenko, Zandra Bezuidenhout, Anna Patrucco Becchi en Lise Bøgh-Sørensen voor hun bijdrage.

Verwijzingen in deze aflevering

Vriend van de Show worden en kans maken op een gewilde GVP-mok? Op deze website kun je een maandelijkse, jaarlijkse of eenmalige donatie doen!

Er verschenen al veel lovende recensies over ‘De Meisjes, zeven sprookjes’, bijvoorbeeld in NRC Handelsblad, Trouw, Het Parool en op JaapLeest en Tzum.

De column ‘Regen uit je vingers’ die Annet aan het begin van de podcast voorleest, staat in de Kinderboekenweekkrant 2021, die vanaf 6 oktober gratis te verkrijgen is in de Nederlandse boekwinkels en bibliotheken.

Onze aflevering met de Britse vertaalster van ‘Lampje’, Laura Watkinson, is hier terug te vinden.

MAAS theater toert van oktober 2021 t/m januari 2022 weer langs Nederlandse en Vlaamse theaters met de muziektheatervoorstelling ‘Lampje’. Hier vind je de speellijst. Het liedje ‘Het is al bijna donker’, dat we in de podcast laten horen, is gecomponeerd en geschreven door Djurre de Haan.

In ‘De Meisjes, zeven sprookjes’ heeft Annet Schaap illustraties gemaakt met de scraperboard-techniek. Het eerste omslag dat ze had gemaakt en dat het uiteindelijk niet geworden is, zie je hiernaast afgebeeld.