Aflevering 52: Update september 2021 (m.m.v. Joke van Leeuwen en Pyhai)

Klik om te luisteren!

In deze aflevering van De Grote Vriendelijke Update staan we uitgebreid stil bij de 66ste Kinderboekenweek, die woensdag 6 oktober 2021 van start gaat met als thema ‘Worden wat je wil’. We praten met Pyhai over haar illustraties in het Kinderboekenweekgeschenk ‘Tiril en de toverdrank’ van Bette Westera. Was het voor haar een grote verrassing om gevraagd te worden? Ook bespreken we de genomineerden voor de Gouden Griffel en het Gouden Penseel en doen we een voorspelling.

Ook een feestelijke aankondiging in deze Update, en wel van de verkiezing van de mooiste, beste, favorietste kinderboeken aller tijden, die we organiseren in samenwerking met lezerscommunity Hebban: De Grote Vriendelijke 100! Vanaf 17 oktober, de laatste dag van de Kinderboekenweek, kun je 5 boeken nomineren op hebban.nl/stem. Alle inzendingen samen bepalen de uiteindelijke lijst met 100 titels, van prentenboek tot young adultroman, die we op 24 november 2021 vieren tijdens een bruisende live-opname in de Theater de Liefde in Haarlem. Kaarten voor deze Grote Vriendelijke Pakjesavond zijn voor Vrienden van de Show vanaf 15 oktober te bestellen, de algemene verkoop start 17 oktober. Vriend worden kan via vriendvandeshow.nl/degvpodcast.

Verwijzingen in deze aflevering

Kinderboekenweekkrant
De Kinderboekenweekkrant die onze Bas in opdracht van de Stichting CPNB heeft samengesteld is gratis af te halen in Nederlandse boekhandels en bibliotheken. De beroepenboom en andere downloads zijn te vinden op deze website (onder het tabblad Kinderboekenweek).

Kinderboekenweeklied
Het lied van de Kinderboekenweek wordt uitgevoerd door Kinderen voor Kinderen en is geschreven door Mark Haayema en gecomponeerd door Tjeerd Oosterhuis. Het is in z’n geheel te beluisteren op YouTube.

Ada Dapper
De boeken over Ada Dapper en Roza Rozeur van Andrea Beaty en David Roberts zijn vertaald door Edward van de Vendel en uitgegeven bij Nieuwezijds. De serie Ada Dapper Wetenschapper is te zien op Netflix.

Thé Tjong-Khing
Hele gesprek met Thé Tjong-Khing in de Taalstaat is hier te beluisteren.

Dolf Verroen en Francine Oomen
De documentaire ‘Dolf Verroen, het kind, de schrijver’ wordt op 2 en 3 oktober uitgezonden op NPO 2 en bij Omrop Fryslân en is terug te zien via NPO Plus. Het boek ‘Feestelijk maar vreselijk – herinneringen aan schrijvers’ van Dolf Verroen verschijnt op 10 november bij uitgeverij Leopold. Ons eigen gesprek met Dolf Verroen is hier terug te luisteren.

De documentaire ‘Hoe overleef ik’ over Francine Oomen wordt op 13 oktober uitgezonden in Het uur van de wolf.