Aflevering 53: Lida Dijkstra (m.m.v. Djenné Fila)

Klik om te luisteren!

Se hat in hiel soad boeken yn it Nederlânsk en yn it Frysk skreaun. Ferline wike ferskynde har nijste boek ‘Skaad fan Toet’ (‘Schaduw van Toet’)… Us gast foar dizze 53ste ôflevering fan De Grote Vriendelijke Podcast is Lida Dykstra!

Oftewel: Ze heeft veel boeken geschreven in het Nederlands en in het Fries. Vorige week verscheen haar nieuwste boek, ‘Schaduw van Toet’ (Luitingh-Sijthoff 12+, tekeningen: Djenné Fila)… Onze gast in deze 53ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast is Lida Dijkstra!

Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) spreken met Lida over de beroemdste farao uit het oude Egypte: Toetanchamon. En over zijn halfzusje Amany, hoofdpersoon van het boek, met wie Toet trouwde (zo ging dat in die tijd). Het gaat over research doen tot je een ons weegt, mummielinnen hamsteren tijdens een pandemie, sterke vrouwen in een tijd dat een zoon volgens de heersende opvattingen meer waard was dan een dochter, over goden, macht, grafkelders en schrijven in versvorm. En een boodschap van illustratrice Djenné Fila, die de beeldschone illustraties maakte, geïnspireerd op Egyptische kunst.

Verwijzingen in deze aflevering
We openen de uitzending met een verwijzing naar De Grote Vriendelijke 100, de verkiezing van de lijst met favoriete kinderboeken aller tijden. Als je hier meer over weten, luister dan naar onze Update van september, waarin we alles uitleggen, of lees de shownotes van die aflevering.
De vijf boeken die Lida aandraagt voor de top 100 zijn: ‘Wiele wiele stap’ van Miep Diekmann (tekeningen: Thé Tjong-Khing), ‘De roos en het zwijn’ van Anne Provoost (Querido 12+), ‘Tutte mei de linten’ van Diet Huber (Friese Pers Boekerij 3+), ‘Het boek van Bod Pa’ van Anton Quintana (Querido 10+) en haar Parel: ‘Het geheim van de keel van de nachtegaal’ van Peter Verhelst (tekeningen: Carll Cneut, De Eenhoorn 6+).

Lida Dijkstra is Berneboeke-ambassadeur, de Friese Kinderboekenambassadeur. Op deze website vind je alle informatie over deze functie.

Andere boeken van Lida noemen: ‘Wachten op Apollo’ (Lemniscaat 8+), ‘Verhalen van de vossenbroertjes’ (Pimento 9+) en ‘Het beest met de kracht van tien paarden’ (Luitingh-Sijthoff 12+). Dat boek tipten we onze aflevering met Pieter Koolwijk, die de Gouden Griffel 2021 won met zijn ‘Gozert’.

De foto van illustrator Djenné Fila als kind bij de buste van Nefertiti in het Ägyptisches Museum Berlin zie je hiernaast.

Besproken boeken
Bij het bespreken van de boeken verwijst Bas naar dit gesprek met Jordan Scott en Sydney Smith over het prentenboek ‘Ik praat als een rivier’.

‘Lennox en de Gouden Sikkel’
Zindzi Zevenbergen
Tekeningen: Hedy Tjin en Brian Elstak
De Harmonie 8+

‘Ik praat als een rivier’
Jordan Scott
Tekeningen: Sydney Smith
Vertaling: Edward van de Vendel
Querido 5+

‘Rekenen voor je leven’
Edward van de Vendel & Ionica Smeets
Tekeningen: Floor de Goede
Nieuwezijds 10+