Aflevering 54: De Grote Vriendelijke 100 met Jaap Friso en Bas Maliepaard

Klik om te luisteren!

Welke kinderboeken zijn het meest geliefd? De Grote Vriendelijke Podcast zoekt samen met lezerscommunity Hebban naar het antwoord op die vraag met de verkiezing van De Grote Vriendelijke 100, een toplijst met de favoriete kinderboeken aller tijden. Tot en met 7 november 2021 kun je via hebban.nl/stem jouw persoonlijke top 5 indienen. De hele jeugdliteratuur doet mee: van prentenboeken tot young adultromans, non-fictie en po√ęzie, vertaalde boeken en oorspronkelijk Nederlandstalige.

Laat op sociale media onder de hashtag #deGV100 zien op welke boeken je hebt gestemd met het speciale invullijstje, dat je kunt downloaden uit onze mediakit!

Kaarten voor de Pakjesavond
Op 24 november presenteren we De Grote Vriendelijke 100 tijdens een afwisselende, sfeervolle liveshow in het Haarlemse theater De Liefde, die we De Grote Vriendelijke Pakjesavond hebben genoemd. Kaarten voor de live-opname zijn hier te koop.

Speciale afleveringen
Om je te inspireren voor je top 5, publiceren we tijdens de stemweken korte Grote Vriendelijke 100-podcasts, waarin bekende Nederlandse kinderboekenliefhebbers vertellen welke vijf boeken er wat hun betreft in de top 100 thuishoren. In de eerste aflevering gaan kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) in het tuinhuis van de eerste met elkaar in gesprek over hun eigen lijstjes.

Verwijzingen in deze aflevering
Bas verwijst bij de bespreking van zijn lijstje naar zijn interview met Jason Reynolds in Trouw en onze In Memoriam-aflevering voor Peter van Gestel.

De top 5 van Bas (in willekeurige volgorde):

1. ‘De dwergjes van Tuil’ – Paul Biegel (Gottmer 5+, tekeningen: Mies van Hout)
2. ‘Let goed op’ – Jason Reynolds (Condor 12+, vertaling: Maria Postema)
3. ‘Schijnbewegingen’ – Floortje Zwigtman (Luitingh-Sijthoff 15+)
4. ‘De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane’ – Kate DiCamillo (Querido 8+, tekeningen: Bagram Ibatoulline, vertaling: Martha Heesen)
5. ‘Winterijs’ – Peter van Gestel (De Fontein 10+)

De top 5 van Jaap (in willekeurige volgorde):

1. ‘De bijenkoningin’ – Veronica Hazelhoff (Querido 13+)
2. ‘Heb jij misschien Olifant gezien?’ – David Barrow (Gottmer 3+, vertaling: J.H. Gever)
3. ‘De zweetvoetenman’ – Annet Huizing (Lemniscaat 10+, tekeningen: Margot Westermann)
4. ‘De gebroeders Leeuwenhart’ – Astrid Lindgren (Ploegsma 10+, tekeningen: Ilon Wikland, vertaling: Rita Verschuur)
5. ‘Spinder’ – Simon van der Geest (Querido 10+, tekeningen: Karst-Janneke Rogaar)