Aflevering 57: Pieter Gaudesaboos

Klik om te luisteren!

Een prentenboek van 80 bladzijden over een beer en een pinguïn die verliefd op elkaar worden: kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) vielen er als een blok voor. En daarom nodigden ze de Gentse illustrator Pieter Gaudesaboos uit om in deze 57ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast over ‘Een zee van liefde’ (Lannoo 5+) te komen praten. Hij vertelt hoe een vraag van zijn dochter de kiem van dit boek was en dat zowel het verhaal over Beer en Pinguïn als zijn vorige boek, ‘Klein verhaal met een hart’ (Lannoo 12+, tekst: Elvis Peeters), persoonlijker zijn dan al het werk wat hij hiervoor maakte. We praten over tekenen op de computer, over de zeggingskracht van kleur en compositie, over de tristesse van een pinguïn en die ene vraag van Beer: ‘Wat is liefde?’

Verwijzingen in deze aflevering
Andere boeken van Pieter Gaudesaboos die worden genoemd: ‘Tommie en de torenhoge boterham’ (Lannoo 3+), ‘Word wakker Walter’ (Lannoo 4+) en ‘Hoe oma plots verdween’ (Lannoo 8+).

De stoffen die Pieter heeft ontworpen voor het Vlaamse merk About Blue zijn hier te vinden.

Op YouTube-kanaal van Pieter vind je onder meer een mooie trailer van ‘Een zee van liefde’ en een filmpje waarin hij uitlegt hoe zijn tekeningen zijn opgebouwd.

De vijf boeken die Pieter heeft ingediend voor De Grote Vriendelijke 100-verkiezing zijn: ‘De gulle boom’ van Shel Silverstein (Brandaan 4+, vertaling: Arthur Japin), ‘Koning van Katoren’ van Jan Terlouw (Lemniscaat 12+), ‘Gevonden’ van Oliver Jeffers (De Fontein 4+, vertaling: Mirjam Hoekstra), ‘De GVR’ van Roald Dahl (De Fontein 8+, vertaling: Huberte Vriesendorp) en zijn Parel: ‘O, wat een fijne dag’ van Gyo Fujikawa (Cantecleer 2+, vertaling: Lea Smulders).

Bij de bespreking van zijn top 5 noemt Pieter deze animatiefilm naar het boek ‘Lost and found’ (Gevonden) van Oliver Jeffers.

Besproken boeken

‘Alle dieren slapen’
Kjersti Annesdatter Skomsvold
Tekeningen: Mari Kanstad Johnsen
Vertaling: Edward van de Vendel
Tiptoe Print 3+

‘Het kleine huis bij de rivier’
Selma Noort
Leopold 8+

‘Alle wensen van de wereld’
Rian Visser
Tekeningen: Janneke Ipenburg
Leopold 7+