Aflevering 58: De Grote Vriendelijke 100 met Babs Gons

Klik om te luisteren!

Dat ze als kind een grote Guus Kuijer-liefhebber was, realiseerde spoken word-artiest en dichter Babs Gons zich eigenlijk pas bij het opstellen van haar top 5 voor De Grote Vriendelijke 100. Maar ze zet niet alleen boeken uit haar jeugd op haar lijstje: ook een recente versroman van Jason Reynolds, omdat de vorm verwant is aan haar eigen (gesproken) po√ęzie, en een boek waar haar zoon groot fan van is. Luister deze vierde GV100-special om Babs’ motivatie bij haar volledige inzending te horen. Nog t/m 7 november kan iedereen een persoonlijke top 5 indienen via hebban.nl/stem.

De uiteindelijke top 100 presenteren we op 24 november tijdens De Grote Vriendelijke Pakjesavond. Kaarten voor de avond zijn uitverkocht, maar je kunt je wel inschrijven op de wachtlijst – er komen vermoedelijk nog extra kaarten beschikbaar.

Laat op sociale media onder de hashtag #deGV100 zien op welke boeken jij hebt gestemd met het speciale invullijstje, dat je kunt downloaden uit onze mediakit!

Verwijzingen in deze aflevering
Babs’ zoon was weg van het boek ‘Ik ben Vincent en ik ben niet bang’ van Enne Koens (Luitingh-Sijthoff 9+, tekeningen: Maartje Kuiper), die te gast was in onze 12e aflevering.

De boeken van Lisa Boersen heten ‘Timo en de oppasninja’ (Gottmer 8+, tekeningen: Edwin Rhemrev) en ‘Hotel Tussentijd’ (Gottmer 8+, tekeningen: Lars Deltrap).

Het vervolg op ‘Tori’ en ‘Trobi’ van Brian Elstak (DasMag 9+) heet ‘Ogri’ en stond gepland voor de zomer van 2020, maar is nog niet verschenen. Lees er meer over op bladzijde 18-19 van deze brochure.

Hier lees je het interview met Jan Marinus Verburg, de tekenaar van het boek ‘Tom Tippelaar’, waar Jaap aan refereert.

Het boek ‘Kindje’ van Fran Manushkin (Kosmos 4+, tekeningen: Ronald Himler, vertaling: Josephine Vonk) verscheen inderdaad al in 1973, en niet in 1984, zoals Bas in de podcast zegt.

De volwassenenroman die Babs noemt bij de bespreking van ‘Pappa is een hond’ van Guus Kuijers (Querido 9+) is ‘De wand’ van Marlen Haushofer (Orlando, vertaling: Ria van Hengel).

De top 5 van Babs (in willekeurige volgorde)

1. ‘Tori’ van Brian Elstak (DasMag 9+, tekst i.s.m. Karin Amatmoekrim)
2. ’67 seconden’ van Jason Reynolds (Blossom Books 15+, vertaling: Maria Postema)
3. ‘Tom Tippelaar’ van Annie M.G. Schmidt (Querido 7+, tekeningen: Jan Marinus Verburg)
4. ‘Kindje’ van Fran Manushkin (Kosmos 4+, tekeningen: Ronald Himler, vertaling: Josephine Vonk)
5. ‘Pappa is een hond’ van Guus Kuijer (Querido 9+)