Aflevering 63: Update december 2021

Klik om te luisteren!

De laatste aflevering van 2021! In deze Grote Vriendelijke Update XL tippen kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) op de valreep voor de kerstdagen drie mooie kerstboeken, praten we na over het kinderboekennieuws van november en december én blikken we terug en vooruit aan de hand van vragen die onze luisteraars via Instagram hebben ingestuurd. Wil je weten bij welk boek Bas dit jaar moest huilen? Welke blunder we uit de Pakjesavond-podcast knipten? Of van welk boek Jaap enorm heeft genoten, terwijl het níet op zijn lijstje met 25 beste boeken van het jaar terechtgekomen is? Luister dan nu naar deze lange aflevering!

Verwijzingen in deze aflevering

Een trailer van de Netflix-film ‘A Boy Called Christmas’, naar het boek van Matt Haig, is te zien op YouTube.

Het hele radio-interview met CPNB-directeur Eveline Aendekerk over de keuze voor Andy Griffiths en Terry Denton als makers van het Kinderboekenweekgeschenk 2022 is hier terug te luisteren. In Trouw verscheen ook een interview met Aendekerk.

De Top 25 beste kinderboeken van 2021 van Jaap vind je op JaapLeest.

De Top 6 beste kinderboeken 2021 van Bas vind je op de website van Trouw (even scrollen).

GV100 Challenge
Hoeveel boeken uit De Grote Vriendelijke 100 heb jij al gelezen? Vast niet alle titels. Vanaf nu kun je meedoen aan De Grote Vriendelijke 100 Challenge op Hebban en alle boeken die je gelezen hebt afvinken.

Grote Vriendelijke Prijsvraag
De prijsvraag van dit jaar komt in de loop van deze week online. Vraag 80 van de 100 stellen we al in deze Update, dus daar kun je vast over nadenken…

Vriend van de Show
We hoopten aan het eind van dit jaar 200 Vrienden van de Show te hebben, maar jullie hebben onze verwachtingen overtroffen. We zijn ontzettend blij met inmiddels 233 Vrienden die onze podcast een warm hart toedragen en dat onderstrepen met een maandelijkse, jaarlijkse of eenmalige donatie. Wil je ook Vriend worden? Meld je dan aan via vriendvandeshow.nl/degvpodcast.

Besproken boeken

‘Een zwaluw in de winter’
Timothée de Fombelle
Illustraties: Thomas Campi
Vertaling: Eef Gratema
Querido 10+

‘Het kerstvarken’
J.K. Rowling
Illustraties: Jim Field
Vertaling: Wiebe Buddingh’
De Harmonie 7+

‘Een miljoen biljoen kerstmannen’
Hiroko Motai
Illustraties: Marika Maijala
Vertaling: Clavis
Clavis 4+