Aflevering 69: Update maart 2022 (m.m.v. Joukje Akveld)

Klik om te luisteren!

Maart_update_1080x1080px_1_a5mko.jpg

Het voorjaar is begonnen en omdat de coronamaatregelen zijn losgelaten, staan er weer veel evenementen op de agenda, waarover we van alles te melden hebben. In deze Grote Vriendelijke Update kondigen kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) een live-opname in Antwerpen aan én de registratie van de Annie M. G. Schmidtlezing. Daarnaast maken we het Prentenboek van het Jaar 2023 bekend en praten we met Joukje Akveld, één van de makers.

Verwijzingen in deze aflevering

Live in Antwerpen
Op zondagmiddag 29 mei om 14.30u nemen we voor het eerst een aflevering van de GVP op in België. We zijn te gast in boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen waar we een gesprek voeren met Jean-Claude van Rijckeghem over zijn nieuwe boek ‘Onheilsdochter’ dat op 30 mei verschijnt bij Querido. Vrienden van de Show kunnen nu al kaarten kopen, de overgebleven kaarten gaan vanaf donderdag 31 maart in de vrije verkoop, je vindt de link naar de bestelpagina dan hier en op onze sociale media. Vriend van de Show worden kan natuurlijk ook via www.vriendvandeshow.nl/degvpodcast.

Prentenboek van het Jaar
Het Prentenboek van het Jaar 2023 is ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ (Lannoo 3+) van Joukje Akveld en Jan Jutte. Het boek staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen, die van 25 januari tot en met 4 februari 2023 worden gehouden. Het boek waar Joukje naar verwijst heet ‘Tekenaars – kinderboekenillustratoren geportretteerd’ en is in 2010 verschenen bij Hoogland & Van Klaveren.

Antiracist Baby
Op YouTube is te zien hoe senator Ted Cruz de voorgedragen opperrechter Ketanji Brown Jackson tijdens een hoorzitting het prentenboek ‘Antiracist Baby’ van Ibram X. Kendi gebruikt. Het is in het Nederlands verschenen als ‘De 9 stappen van Baby Antiracist’ bij uitgeverij Pelckmans.

Weg met de AVI
We bespreken nieuwe boeken waarin het AVI-leesniveau minder strikt wordt gehanteerd. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff is gestart met de Ezelsoortjes waar van ‘Het ruilspel’ (Lida Dijkstra en Laury Tinnemans) en ‘Hobbel en Knot’ (Marte Jongbloed en Iris Boter) de eerste uitgaven zijn. In de serie Tijgerlezen van uitgeverij Querido zijn inmiddels tientallen boeken verschenen, hier vind je compleet overzicht. De serie van Lannoo waarin op een andere manier met het leesniveau wordt omgegaan heet Op stap.