Aflevering 76: Rima Orie

Klik om te luisteren!

Twee primeurs in deze 76ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast: kinderboekrecensenten Bas Maliepaard (Trouw) en Jaap Friso (AD Online, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en JaapLeest.nl) spreken met hun jongste gast ooit en over een genre dat nooit eerder in de GVP aan bod kwam. Rima Orie (28) debuteerde met het Oriëntaalse, sprookjesachtige ‘De zwendelprins’ (Moon 15+) en levert met haar tweede boek ‘In het vervloekte hart’ (Moon 15+) een horror-fantasy af. Het bloedspannende verhaal speelt zich af in Awaran, een tropisch land dat Rima baseerde op het geboorteland van haar Hindoestaanse ouders: Suriname. We praten met Rima over het opbouwen van een fantasywereld, de overeenkomsten met de realiteit en het gevaar van ‘info dumping’, over zielenbespelers, bloedkinderen en monsters, die ze haar hoofdpersoon bij bosjes laat neermaaien in koortsachtig beschreven gevechten.

Verwijzingen in deze aflevering
Rima Orie won in 2018 onder de naam Mira Noir de Moon YA Contest.

Als tiener publiceerde Rima al verhalen op het online platform Wattpad.

Meer over de historische achtergrond van de Hindoestaanse contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij naar Suriname kwamen, lees je hier.

Hiernaast zie je een afbeelding van hoe de limited edition van ‘In het vervloekte hart’ eruit ziet: tropische bladeren in kleurverloop op de snee, harde, linnen kaft met goudopdruk, stofomslag en – dat zie je hier niet – full color geïllustreerde schutbladen. Deze editie is bij de uitgeverij uitverkocht, maar kan nog wel in je lokale boekwinkel op voorraad zijn.

Zomerposters + presentatiewedstrijd
Speciaal voor boekwinkels en bibliotheken hebben we GVP zomerposters gemaakt, die klanten aanzetten om op zoek te gaan naar bijzondere boeken én het zomerlezen en -luisteren stimuleren. Download ze uit deze map van onze mediakit, print ze uit op A2 of A3 en geef ze een prominente plek in de winkel of bibliotheek! Om het een beetje speels en uitdagend te maken, koppelen we er een Grote Vriendelijke Presentatiewedstrijd aan. Doe je mee? Wie de mooiste zomerse presentatie van GVP-tips maakt, krijgt van ons een Groot Vriendelijk Pakket vol verrassingen voor het hele team. Maak een mooie zomerse etalage, vitrine, kast of tafel met (een selectie van) de GVP-tips. Stuur een foto van je presentatie vóór 5 september naar info@degrotevriendelijkepodcast.nl. Die gebruiken we op onze sociale media en de winnaar krijgt natuurlijk een speciale vermelding in de podcast.

Besproken boeken
De liedjes die Erik van Os maakte van tien gedichten uit ‘Applaus voor mijn vinger’ staan op Spotify en op YouTube.

‘Pony’
R.J. Palacio
Vertaling: Annelies Jorna
Querido 12+

‘Applaus voor mijn vinger’
Erik van Os
Illustraties: Jan Jutte
Querido 11+