Aflevering 77: Update augustus 2022 (m.m.v. Jaap Robben)

Klik om te luisteren!

In de zomervakantie bleek het in kinderboekenland geen komkommertijd: genoeg nieuws om deze Grote Vriendelijke Update mee te vullen! Kinderboekrecensenten Jaap Friso (AD Online, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) praten over het beroemde prenten-/stripboek ‘De Sneeuwman’ van de onlangs overleden Raymond Briggs, over Quidditch (Zwerkbal) dat nu Quadball heet en fake news over de Pippi-illustraties van Carl Hollander. Aan de telefoon is schrijver Jaap Robben, die de twee succesvolle voorleesboeken over de Neehoorn van Marc-Uwe Kling en Astrid Henn vertaalde. In aanloop naar ‘De Neehoorn en de Slangzaam’ (Volt 4+), dat 30 augustus in de winkel ligt, vragen we hem hoe hij alle woordgrappen heeft aangepakt. In première gaat dit keer ‘Mondi’ (Volt 9+), het nieuwe boek van Milouska Meulens dat 6 oktober verschijnt.

Verwijzingen in deze aflevering

De Grote Vriendelijke 100
We gaan ook dit jaar samen met lezerscommunity Hebban de verkiezing van de favoriete kinderboeken aller tijden organiseren. Editie 2022 dus! Welke boeken worden de stijgers, welke de nieuwe binnenkomers en welke boeken dalen of vallen uit de top 100? De stemperiode begint op de laatste dag van de Kinderboekenweek, 16 oktober. Op 23 november presenteren we de lijst tijdens opnieuw een Grote Vriendelijke Pakjesavond in Theater De Liefde in Haarlem. Save the date! Nieuw dit jaar is het Klein Vriendelijke Pleidooi: een kort pleidooi voor een boek dat vorig jaar niet in de lijst voorkwam. We nodigen iedereen uit om in eigen boekwinkel, bibliotheek, pabo of andere omgeving de verkiezing te ondersteunen met activiteiten of acties op sociale media onder de hashtag #deGV100. Heb je leuke plannen? Laat het ons weten, dan kunnen we daar wellicht iets mee in de kick-off aflevering van de verkiezing!

De Sneeuwman
De animatiefilm naar het boek ‘De Sneeuwman’ van Raymond Briggs vind je integraal op YouTube. Het vervolg ‘De Sneeuwman en de Sneeuwhond’ is er ook te vinden.

66 – Ted van Lieshout
De podcast ’66’ van Ted van Lieshout is onderdeel van de serie DOCS en is hier te beluisteren.

Pippi Langkous
Het gerectificeerde artikel over de Pippi-illustraties van Carl Hollander is te lezen op de website van het Literatuurmuseum.

Brochures
De zogenaamde aanbiedingsbrochures van kinderboekenuitgeverijen zijn te vinden op Issuu.com. Zie bijvoorbeeld de najaarsbrochures van Querido Kind, Lemniscaat, Volt, Ploegsma, Lannoo, Van Holkema & Warendorf en Van Goor.