Aflevering 78: Marije Tolman (m.m.v. Ronald Tolman)

Klik om te luisteren!

Voorpret voor de Kinderboekenweek (5 t/m 16 oktober 2022) in deze 78ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast. Illustratrice Marije Tolman is te gast bij kinderboekrecensenten Jaap Friso (AD Online/JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) om te praten over haar Prentenboek van de Kinderboekenweek ‘Egalus’ (CPNB 4+). Het gesprek gaat over tekenen op foto’s, over aandachtig leven in een Sjeestijd, over het egeltje dat de hoofdrol speelt in het boek en eigenlijk symbool staat voor alle mensen in oranje hesjes en over wat een Frisoprint… eh… risoprint is. En er is een boodschap van haar trotse vader, beeldend kunstenaar Ronald Tolman.

Verwijzingen in deze aflevering
Verschillende boeken van Marije Tolman komen aan bod, de belangrijkste, waar ze respectievelijk een Zilveren en Gouden Penseel voor kreeg: ‘Vosje’, met tekst van Edward van de Vendel (Querido 5+) en het tekstloze ‘De Boomhut’, samen met haar vader Ronald Tolman (Lemniscaat 3+).

Marije kondigt aan dat er 1 november 2022 voor volwassenen een door haar ge├»llustreerde boekversie verschijnt van het beroemde kerstlied ‘Flappie’ van Youp van ’t Hek.

Besproken boeken

‘Bliksemkind’
Hans Hagen
Tekeningen: Martijn van der Linden
Querido 9+

‘Heksje Hazel – Een jaar in het bos’
Phoebe Wahl
Vertaling: Nicolette Hoekmeijer
Boycott 4+

‘Het weeshuis in de azuurblauwe zee’
TJ Klune
Vertaling: Anneke Bok en Claudia de Poorter
Volt 13+