Aflevering 79: Update september 2022 (m.m.v. Ted van Lieshout)

Klik om te luisteren!

Het is (bijna) Kinderboekenweek! Reden genoeg voor een extra lange Update, waarin al het nieuws rondom de tiendaagse (5 t/m 16 oktober 2022) langskomt. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (AD Online/JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) praten over het kinderboekenweekgeschenk ‘Waanzinnige Boomhut-verhalen’ van Andy Griffiths en Terry Denton, over het thema Gi-ga-groen, distributieproblemen van het Geschenk en het Prentenboek, de uitreiking van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel (maakten Vlamingen daar nou wel of geen kans op?) en het Kinderboekenbal en een kersvers Griffeljurylid…

Bert Kranenbarg is er iets later in de aflevering dan je gewend bent met het andere kinderboekennieuws van september en met Ted van Lieshout staan we stil bij de dood van kinderboekenschrijver Karel Eykman.

Verwijzingen in deze aflevering

Kinderboekenweekkrant/Boekenbos
De jaarlijkse Kinderboekenweekkrant die Bas samenstelde en schreef is gratis af te halen in boekwinkels en bibliotheken. De poster van het Boekenbos is hier te downloaden.

Verhalenboek
Het verhalenboek dat we kort aanstippen heet ‘Het grote niet te vermijden verhalenboek’ (Lemniscaat 8+), met bijdragen van o.a. Jan Terlouw, Pieter Koolwijk en Tjibbe Veldkamp.

Kinderen voor Kinderen
Het jaarlijkse Kinderboekenweeklied van Kinderen voor Kinderen heet Gi-ga-groen, de tekst is van Janneke Schotveld en het is te beluisteren op YouTube.

Gouden Griffel/Gouden Penseel
Het hele item van het Jeugdjournaal, waarin Yorick Goldewijk (Gouden Griffel) en Raoul Deleo (Gouden Penseel) worden verrast is hier te zien. Het juryrapport lees je hier.

Karel Eykman
De hele aflevering van ‘De Nachtzoen’, waaruit we een fragment laten horen, kun je hier terugkijken. Het gedicht ‘De truttenjas’ dat Ted van Lieshout voordraagt, is op YouTube ook als liedje te horen.

Filter vertaalprijs
Meer over de nieuwe Filter vertaalprijs voor kinderboeken lees je hier.

De Grote Vriendelijke 100
We gaan ook dit jaar samen met lezerscommunity Hebban de verkiezing van de favoriete kinderboeken aller tijden organiseren. Editie 2022 dus! Welke boeken worden de stijgers, welke de nieuwe binnenkomers en welke boeken dalen of vallen uit de top 100? De stemperiode begint op de laatste dag van de Kinderboekenweek, 16 oktober. Dan zal ook de kick-off-aflevering online komen. Op 23 november presenteren we de lijst tijdens opnieuw een Grote Vriendelijke Pakjesavond in Theater De Liefde in Haarlem. Save the date! Kaarten zijn voor Vrienden van de Show te bestellen vanaf 14 oktober. De overgebleven kaarten komen op 16 oktober in de algemene verkoop. Vriend van de Show worden? Kijk op vriendvandeshow.nl/degvpodcast.