Aflevering 80: De Grote Vriendelijke 100, editie 2022

Klik om te luisteren!

Yes! Het is weer lijstjestijd! Voor de tweede keer organiseert De Grote Vriendelijke Podcast in samenwerking met lezerscommunity Hebban de verkiezing van de favoriete kinderboeken aller tijden. De Grote Vriendelijke 100, editie 2022 dus! Tot en met 6 november 2022 kun je via hebban.nl/stem jouw persoonlijke top 5 indienen. De hele jeugdliteratuur doet mee: van prentenboeken tot young adultromans, non-fictie en poëzie, vertaalde boeken en oorspronkelijk Nederlandstalige.

Laat op sociale media onder de hashtag #deGV100 zien op welke boeken je hebt gestemd met het speciale invullijstje, dat je kunt downloaden uit onze mediakit!

Pakjesavond: uitverkocht
Op 23 november presenteren we De Grote Vriendelijke 100 tijdens een afwisselende, sfeervolle liveshow in het Haarlemse theater De Liefde. Deze Grote Vriendelijke Pakjesavond was binnen vijf uur uitverkocht. Maar de opname is in de dagen erna natuurlijk als podcast te beluisteren.

Kick-off aflevering
In deze sprankelende aflevering trappen kinderboekrecensenten Jaap Friso (Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant) en Bas Maliepaard (Trouw) de verkiezing af door terug en vooruit te blikken. Ze spreken met logopediste Marloes van Eck, die de hele top 100 van vorig jaar las en met Annelien Vanessche, bibliothecaresse in Kortrijk (België) en mede-initiatiefnemer van LeesLokaal, die pleit voor meer Vlaamse boeken in de lijst. Ook delen Bas en Jaap hun persoonlijke top 5 en introduceren ze het Klein Vriendelijk Pleidooi.

Klein Vriendelijk Pleidooi
Nieuw dit jaar: we dagen alle luisteraars uit om in een video van 1 minuut op sociale media een boek te pitchen dat vorig jaar niet in de lijst stond, maar dat dit jaar niet mag ontbreken. Je kunt bij je pitch gebruik maken van de speciale KVP-audio van een tikkende klok, zie daarvoor onze Instagram Reels of importeer het bestand vanuit onze mediakit.

In deze kick-off-aflevering hoor je alvast het Klein Vriendelijk Pleidooi van Marloes en Annelien en van Boekwijzer-eigenaar Eline Rottier, Joan Windzak van de EduCulture kinderboekwinkel en Joran Floor van de Biebboys.

De top 5 van Bas (in willekeurige volgorde):

1. ‘Misjka’ – Edward van de Vendel & Anoush Elman (Querido 8+, tekeningen: Annet Schaap)
2. ‘Let goed op’ – Jason Reynolds (Condor 12+, vertaling: Maria Postema)
3. ‘Ik praat als een rivier’ – Jordan Scott (Querido 4+, tekeningen: Sydney Smith)
4. ‘Films die nergens draaien’ – Yorick Goldewijk (Ploegsma 10+, tekeningen: Yvonne Lacet)
5. ‘Winterijs’ – Peter van Gestel (De Fontein 10+)

De top 5 van Jaap (in willekeurige volgorde):

1. ‘De zee zien’ – Koos Meinderts (De Fontein 14+)
2. ‘Gebr.’ – Ted van Lieshout (Gottmer 12+)
3. ‘Wij waren hier eerst’ – Joukje Akveld (Gottmer 9+, tekeningen: Piet Grobler)
4. ‘Eiland’ – Mark Janssen (Lemniscaat 3+)
5. ‘Spinder’ – Simon van der Geest (Querido 10+, tekeningen: Karst-Janneke Rogaar)