Aflevering 84: Pakjesavond 2022 (m.m.v. o.a. Charlotte Dematons, Sanne Rooseboom, Yorick Goldewijk)

Klik om te luisteren!

Foto’s Martin Dogger

Wat een feest was het op 23 november in het Haarlemse Theater De Liefde. Vanuit het hele land kwamen luisteraars naar De Grote Vriendelijke Pakjesavond 2022 om de bekendmaking van de lijst met favoriete kinderboeken aller tijden bij te wonen. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (Dagblad van het Noorden) en Bas Maliepaard (Trouw) nemen in deze registratie van de avond de hele lijst door – voorgelezen door NPO Radio 5 presentator Bert Kranenbarg – en praten na met schrijvers en illustratoren Mohana van den Kroonenberg, Sanne Rooseboom, Edward van de Vendel en Charlotte Dematons. Aan het slot van de aflevering komt de hele top drie aan het woord: Pieter Koolwijk, Yorick Goldewijk en Annet Schaap! Bijzonder aan deze top drie: ze wonnen de afgelopen jaren allemaal de Gouden Griffel. Het Gouden Trio ging naar huis – het was tenslotte Pakjesavond – met een chocolade versie van hun eigen boek, gemaakt door chocolaterie Pierre in Haarlem.

Een avond met ontroerende, geestige en interessante gesprekken, de premières van het derde ‘Gozert’-boek van Pieter Koolwijk, de nieuwe dichtbundel ‘Gelukkig en blij’ van Edward van de Vendel en de Engelse vertaling van Goldewijks ‘Films die nergens draaien’ van Laura Watkinson. En in korte audioboodschappen reageren binnen- én buitenlandse auteurs op hun notering in De Grote Vriendelijke 100: Selma Noort, Kevin Hassing, Anna Woltz, Jandy Nelson, TJ Klune, Marc-Uwe Kling. De spetterende finale van de GV100-verkiezing van dit jaar dus!

Verwijzingen in deze aflevering

Lijst & Poster
De hele Grote Vriendelijke 100 vind je op Hebban.nl! De poster kun je in hoge resolutie downloaden uit onze mediakit en printen voor op school, in bieb, boekhandel of thuis.

Feitjes over de lijst
In de aflevering komen veel feitjes over de lijst voorbij, op Hebban vind je nog veel meer.

Het boek zonder tekeningen
De voorleessessie van de Amerikaanse auteur B.J. Novak waarover Bas vertelt is hier te bekijken. Vlaming Wim Helsen las de Nederlandse versie voor.

Kikker en Pad
Het interview met de dochter van Arnold Lobel over de coming-out van haar vader is hier te lezen.

De Neehoorn
Het persbericht over het Gouden Boek voor ‘De Neehoorn’ van Marc-Uwe Kling en Astrid Henn (vertaling: Jaap Robben) kun je hier lezen.

Trailer ‘Lampje’
De trailer van de tv-serie ‘Lampje’, die vanaf 6 december te zien is op NPO Plus en vanaf 2 januari bij de VPRO op tv, kun je hier bekijken.