Aflevering 86: Update december 2022

Klik om te luisteren!
0:00

Wat later dan gepland, maar hier is de laatste aflevering van 2022! Kinderboekrecensenten Jaap Friso (Dagblad van het Noorden) en Bas Maliepaard (Trouw) zetten het kinderboekennieuws van november en december voor je op een rij, praten onder meer over de nieuwe opzet van de Griffels en Penselen en staan met een mooi eerbetoon stil bij het overlijden van de Duitse illustrator Wolf Erlbruch (1948-2022). NPO Radio 4-presentatrice Margriet Vroomans leest op ons verzoek zijn prentenboek ‘De eend, de dood en de tulp’ voor (Hoogland & Van Klaveren, vertaling: Jacques Dohmen). De beste kinderboeken van dit jaar komen voorbij en er is een korte vooruitblik op ons zesde seizoen, waarin we vijf jaar bestaan en de 100ste aflevering zullen maken.

Verwijzingen in deze aflevering

Emma Thompson
Het artikel over de vriendschap tussen actrice Emma Thompson en kinderboekenillustrator Axel Sheffler lees je in The Guardian.

Onderzoek leesniveau
Meer over het onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs over de leesvaardigheid van basisscholieren in Nederland vind je hier.

De hele uitzending van Spraakmakers over leesvaardigheid, waarin hoogleraar Els Stronks en Jaap te gast zijn, kun je hier terug luisteren.

Boekvinder
De nieuwe YA-zoektool van het Literatuurmuseum kun je hier bekijken.

Griffels & Penselen
Op de website van de Stichting CPNB staat meer over de nieuwe opzet van de Griffels & Penselen.

Frank en Bert
Jaap noemt bij het prentenboek ‘Frank en Bert’ van Chris Naylor-Ballesteros (Gottmer 3+) als een titel die niet op zijn lijstje met beste boeken van het jaar staat, maar waar hij wel erg om moest lachen (natuurlijk ook vanwege de foto die we erbij maakten).