Aflevering 87: Jan Jutte (m.m.v. Erik van Os)

Klik om te luisteren!

De eerste gast van De Grote Vriendelijke Podcast in 2023 is een illustrator die dit jaar 70 jaar wordt en ook zijn 40-jarig jubileum in het vak viert: Jan Jutte. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (Dagblad van het Noorden) en Bas Maliepaard (Trouw) praten met hem naar aanleiding van ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ (Lannoo 3+, tekst: Joukje Akveld), dat is verkozen tot Prentenboek van het Jaar en centraal staat tijdens De Nationale Voorleesdagen (25 januari t/m 4 februari). Het gesprek gaat over de vraag waarom hoofdpersoon Maximiliaan een matrozenpakje aan heeft, over de kenmerkende zwarte lijn van Jutte, de inspiratie uit de jaren vijftig en zestig, zijn onbewuste voorkeur voor apen en krokodillen en hoe een striptechniek die hij toepast eigenlijk ook al in oude Bijbelse kunst te vinden is.

Daarna praten we verder over ‘Applaus voor mijn vinger’ (Querido 12+), de puberdichtbundel die Jutte samen met Erik van Os maakte. Waarop zei Jutte tegen zijn uitgever: ‘Nee, daar heb ik geen zin in?’ En: zitten er nu wél of níet allerlei verwijzingen naar beroemde kunst in zijn tekeningen? Erik van Os schreef op ons verzoek speciaal voor Jan Jutte een gedicht.

Verwijzingen in deze aflevering

Boekentips
De boekentiprubriek die altijd aan het begin van onze gesprekken te horen was, verhuist vanaf dit seizoen naar De Grote Vriendelijke Update. Zo hebben we meer ruimte voor het gesprek met de gast. Nieuwe boeken passen bovendien goed in ons nieuwsprogramma. Nog nooit naar de Update geluisterd? Dat wordt dan nu tijd!

Kinderboekenweek
Op de website van de Kinderboekenweek lees je alles over de vier auteurs die het Geschenk, Prentenboek, Lied en Gedicht gaan schrijven.

Liedje
Het liedje over Maximiliaan Modderman waar we een stukje van laten horen, is vanaf woensdag 18 januari te beluisteren op YouTube. Dan zullen we hier een link toevoegen.