Aflevering 89: Jelmer Soes

Klik om te luisteren!
0:00

Jelmer Soes schreef met zijn derde jongerenroman ‘KID’ (Querido 15+) een autobiografisch boek over Sam, die op zijn zeventiende hoort dat hij een donorkind is. In de 89ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast praten kinderboekrecensenten Jaap Friso (Dagblad van het Noorden) en Bas Maliepaard (Trouw) met de schrijver over hoe hij fictie maakte van zijn eigen verhaal. Soes kreeg zelf op zijn 25ste van zijn ouders te horen dat hij afstamt van een (toen nog) anonieme donor. Hij vertelt hoe deze gebeurtenissen een gammel Ikea-kastje van hem maakten en over de bizarre wending die zijn verhaal nam, toen hij ontdekte dat de behandelend arts van zijn ouders zelf zijn donorvader is. Is het verhaal van Sam volledig het verhaal van Jelmer? En waarom wilde hij er een roman van maken en geen non-fictieboek? Hij vertelt het in deze aflevering.

Verwijzingen in deze aflevering

Vorige boeken
Soes schreef eerder de jongerenromans ‘Risk’ (Gottmer, 2012) en ‘Lichaam van licht’ (Querido 2017).

DNAzaten
Jelmer maakte samen met zijn halfzus Juul de podcastserie DNAzaten, waarin ze gesprekken voeren met een aantal halfzussen en halfbroers.

Jan Wildschut
In oktober 2020 kwam het verhaal naar buiten over gynaecoloog Jan Wildschut, de donorvader van Jelmer, die behandelingen uitvoerde in een ziekenhuis in Zwolle. In maart 2021 werd bekend dat hij ook zijn eigen sperma gebruikte in plaats van dat van vruchtbare vaders.

FIOM
Het FIOM is gespecialiseerd in afstammingsvragen en is ook betrokken bij de begeleiding van de nazaten van Jan Wildschut.

Het zaad van Karbaat
We praten ook over de andere gynaecoloog die zijn eigen zaad gebruikte bij donorbehandelingen. Twee jaar geleden werd over hem de documentaireserie Het zaad van Karbaat uitgezonden.

Pim Lammers
We staan kort stil bij de bedreigingen aan het adres van Pim Lammers. In deze podcast van NRC wordt het ontstaan van de rel in kaart gebracht. Jelmer Soes zet zijn dichtbundel ‘Ik denk dat ik ontvoerd ben’ (Querido, 2021) op onze Parelplank.