Aflevering 90: Update februari 2023

Klik om te luisteren!
0:00

Meestal is er weinig kinderboekennieuws in februari, maar deze maand gebeurde er zoveel dat we wel een extra lange Grote Vriendelijke Update moesten maken. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (AD Online) en Bas Maliepaard (Trouw) zetten op een rij wat er precies gebeurd is rond kinderboekenschrijver Pim Lammers, die begin februari na doodsbedreigingen afzag van zijn opdracht om het Kinderboekenweekgedicht te schrijven. Ook over die andere mediahausse van deze maand spreken ze verder: die rond de boeken van Roald Dahl, die door een team van sensitivity readers is nagelopen op mogelijk beledigende taal. De Britse uitgever Puffin voerde honderden wijzigingen in Dahls teksten door. Maar er is ook nog leuk nieuws: de legendarische internationale kinderboekenbeurs in Bologna bestaat zestig jaar, Bas en Jaap spreken erover met Agnes Vogt, kinderboekenexpert van het Nederlands Letterenfonds, die daar Nederlandse kinderliteratuur onder de aandacht brengt.

Verwijzingen in deze aflevering

Andrés López
Bij de boekentips verwijst Bas naar de website van de Mexicaanse illustrator Andrés López. Op zijn Instagram-pagina is ook mooi werk te zien.

Pim Lammers
In de nasleep van de doodsbedreigingen aan het adres van Pim Lammers verschenen tal van artikelen en opiniestukken. We zetten er een aantal voor je op een rijtje. In de Update verwijzen we naar een gesprek in het Radio 1 Journaal met Jacques Vriens en reacties van Annet Schaap en Dolf Verroen. Enkele waardevolle artikelen over deze kwestie: NRC Handelsblad maakte een reconstructie over de manier waarop deze hetze is opgezet, ook te beluisteren als podcast. Dichteres Ester Naomi Perquin legt uit hoe belangrijk het is om naar misbruikte kinderen te luisteren en forensisch psycholoog Wineke Smid stelt dat de aanval op Pim Lammers slachtoffers van misbruik juist schaadt. Universitair docent Nederlandse Letterkunde Jeroen Dera licht toe hoe je Lammers’ verhaal voor volwassenen kunt lezen met oog voor diens literaire middelen.

Annie M.G. Schmidtlezing
Kaarten voor de Annie M.G. Schmidtlezing op 16 mei in het Kinderboekenmuseum in Den Haag zijn hier te koop.

KABAAL
Alles over het KABAALfestival in Antwerpen lees je hier.

Prinses Arabella
Op de website van de Kunsthal lees je alles over de Arabella-tentoonstelling.

Jongens in de hoofdrol
Het opiniestuk van Neerlandicus Marie-José Klaver over de oververtegenwoordiging van mannelijke hoofdpersonen in campagneboeken is hier te lezen.

Roald Dahl
Over de kwestie Roald Dahl kwam Bas aan het woord in Trouw en het Radio 1 Journaal (vanaf 1u38min) en Jaap in het AD en het radioprogramma Spraakmakers.

Boekentips

‘Een boek’
Andrés López
Vertaling: Edward van de Vendel
Horizon 4+

‘Julia en de haai’
Kiran Millwood Hargrave
Vertaling: Maria Postema
Tekeningen: Tom de Freston
Ploegsma 10+

‘Ultra Donker en de Wachters van Wildzee’
Philip Reeve
Vertaling: Annelies Jorna
Ploegsma 9+