Aflevering 91: Annejan Mieras (m.m.v. Jan Paul Schutten)

Klik om te luisteren!
0:00

Annejan Mieras debuteerde pas op haar 52e met ‘Portiek Zeezicht’ (Lemniscaat 10+), maar viel direct op. Haar tweede kinderboek ‘Homme en het noodgeval’ (Lemniscaat 9+) werd bekroond met een Vlag & Wimpel van de Griffeljury én ze kreeg vorig jaar het Charlotte Köhler Stipendium voor talentvolle, beginnende schrijvers. Over haar derde boek ‘Het kleine heelal’ (Lemniscaat 10+) praat ze in deze 91e aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast met kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw).

Het verhaal gaat over Raaf (10), die is geschorst van school en in november halsoverkop met haar moeder in een oude stacaravan op een gesloten camping moet gaan wonen, omdat er thuis lekkage is. En dan komt haar vader ook maar niet thuis en botert het even niet tussen Raaf en haar beste vriendin Miracle. Terwijl alles om haar heen lijkt in te storten, zoekt Raaf naar houvast.

Annejan Mieras vertelt in de GVP hoe personages soms in háár kruipen (in plaats van andersom), hoe Raaf lijkt op een moeilijk meisje met wie ze als juf worstelde. Ze vertelt waarom ze zo dol is op verlaten campings, waar het heelal voor staat in haar boek en hoe je ingepakt en opgetild kunt worden door orgelmuziek.

Verwijzingen in deze aflevering

Charlotte Köhler Stipendium
Het juryrapport van het Charlotte Köhler Stipendium 2022 vind je hier.

Jan Paul Schutten
Schrijver Jan Paul Schutten, wiens boek ‘Het mysterie van niks en oneindig veel snot’ (Gottmer 10+) een rol speelt in ‘Het kleine heelal’, las het Annejans boek op ons verzoek al en spreekt haar toe.