Aflevering 99: Hedy Tjin en Zindzi Zevenbergen

Klik om te luisteren!
0:00

Ze zijn pas sinds drie jaar actief in de jeugdliteratuur, maar al overladen met lovende recensies, nominaties en prijzen. Illustrator Hedy Tjin en schrijver Zindzi Zevenbergen praten in deze 99ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast met kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) over hun nieuwste boek ‘De reis van Manie Schaafijs’ (De Harmonie 10+). Het vertelt het verhaal van de overgrootvader van Hedy, die schaafijs introduceerde in Suriname. Schaafijs is daar inmiddels een traditionele lekkernij, die bestaat uit een beker geschaafd waterijs met een scheut siroop eroverheen. We praten over hoe Hedy en Zindzi verzeild raakten in de kinderliteratuur, over de bijzondere opzet van het boek, thema’s als migratie en koloniale geschiedenis, over kibbelende familieleden, je verhaal overgieten met siroop en licht schijnen op iets wat onderbelicht is.

Verwijzingen in deze aflevering

Schaafijsfilmpje
De beelden bij het fragmentje uit het Bioscoopjournaal van 1957 dat we laten horen, zijn te zien op Wikipedia.

Schaafijskar
Op de foto hiernaast zie je de door Hedy beschilderde schaafijskar van Rewien Sewgobind tijdens de boekpresentatie van ‘De reis van Manie Schaafijs’. Rechts staat Zindzi, tussen hen in Joan Windzak, eigenaresse van kinderboekwinkel EduCulture.

Lennox
Zindzi en Hedy werkten al eerder samen in ‘Lennox en de gouden sikkel’ (De Harmonie 8+), dat werd bekroond met een Zilveren Griffel, een Zilveren Penseel en op de shortlist van de Boon voor Jeugdliteratuur stond.

Brian Elstak
De naam van kunstenaar Brian Elstak komt een aantal keer langs in dit gesprek. Hij is de maker van de kinderboekentrilogie ‘Tori’, ‘Trobi’ en ‘Lobi’ (DasMag 8+/10+). We spraken uitgebreid met hem in aflevering 85.