De Grote Vriendelijke 100

Welke kinderboeken zijn het meest geliefd? De Grote Vriendelijke Podcast organiseert samen met lezerscommunity Hebban voor de derde keer De Grote Vriendelijke 100. Van 15 oktober tot en met 5 november 2023 kunnen lezers hun vijf favoriete jeugdboeken aller tijden indienen via hebban.nl/stem. Op 24 november wordt de lijst bekendgemaakt tijdens een live opname van De Grote Vriendelijke Podcast en gepubliceerd op Hebban.nl.

Bas Maliepaard: ‘De Grote Vriendelijke 100 van vorig jaar leeft nog steeds onder lezers van jeugdboeken. We krijgen bijna dagelijks reacties van mensen op sociale media die bijvoorbeeld proberen om alle 100 boeken van de lijst te lezen. De podcast die we vorig jaar over de lijst maakten, behoort bovendien tot onze best beluisterde afleveringen. Dat enthousiasme overtuigde ons ervan om de verkiezing ook dit jaar te organiseren.’

Stemmen
Lezers kunnen stemmen op alle genres voor de jeugd, van prentenboek tot young adultroman, vertaald of oorspronkelijk Nederlandstalig.

Jaap Friso: ‘‘Lampje’ van Annet Schaap staat al twee jaar op nummer één, maar vorig jaar werd het boek dicht genaderd door twee andere Gouden Griffelwinnaars op de tweede en derde plaats. We zijn heel benieuwd of er dit jaar een nieuwe nummer één zal zijn en wat bijvoorbeeld de Gouden Griffel van dit jaar, ‘Misjka’ van Edward van de Vendel en Anoush Elman gaat doen.’

Kick-off aflevering
In de Kick-off podcastaflevering van De Grote Vriendelijke 100 zetten Jaap Friso en Bas Maliepaard de verkiezing van dit jaar neer en vertellen de genomineerden van de NBD Jeugdspecialist van het Jaar welke boeken wat hen betreft een Stijger en Nieuwe Binnenkomer moeten worden.

Pakjesavond
Kaarten voor de live opname van De Grote Vriendelijke Podcast op 24 november 2023 in theater Het Huis in Utrecht zijn helaas uitverkocht. De registratie van deze Grote Vriendelijke Pakjesavond is in de dagen erna als podcast te beluisteren.

Mediakit
Uit onze mediakit zijn posters, social mediaplaatjes, een animatie en een invullijstje te downloaden.

De lijst van 2022
De lijst van vorig jaar, kun je bekijken op Hebban.