De Grote Vriendelijke 100

Welke kinderboeken zijn het meest geliefd? De Grote Vriendelijke Podcast organiseert samen met lezerscommunity Hebban voor de tweede keer De Grote Vriendelijke 100. Van 16 oktober tot en met 6 november 2022 kunnen lezers hun vijf favoriete jeugdboeken aller tijden indienen via hebban.nl/stem. Op 23 november wordt de lijst bekendgemaakt tijdens een live opname van De Grote Vriendelijke Podcast en gepubliceerd op Hebban.nl.

Bas Maliepaard: ‘Vorig jaar organiseerden we voor het eerst De Grote Vriendelijke 100 en dat was zo’n feest dat we het dit jaar herhalen. We hopen dat deze verkiezing een soort Top 2000 voor kinderboeken kan worden. Wordt de nummer 1 van vorig jaar, ‘Lampje’ van Annet Schaap de Bohemian Rhapsody van onze lijst? Of stoot een andere titel haar van de troon?’

Stemmen
Lezers kunnen stemmen op alle genres voor de jeugd, van prentenboek tot young adultroman, vertaald of oorspronkelijk Nederlandstalig.

Jaap Friso: ‘Vorig jaar stonden er ongeveer evenveel klassiekers in de lijst als kinderboeken die na het jaar 2000 zijn verschenen. De lijst bleek een inspiratie voor leerkrachten, ouders en enthousiaste lezers: er zijn zelfs mensen die de hele lijst van vorig jaar zijn gaan lezen! We zijn heel benieuwd naar de stijgers, dalers en nieuwe binnenkomers in de lijst van dit jaar. Ons doel is om zoveel mogelijk volwassenen te enthousiasmeren voor jeugdliteratuur en het gesprek erover aan te jagen.’

Kick-off aflevering
In de Kick-off podcastaflevering van De Grote Vriendelijke 100 zetten Jaap Friso en Bas Maliepaard de verkiezing van dit jaar neer en introduceren ze het Klein Vriendelijk Pleidooi. Stemmers worden opgeroepen op sociale media in een filmpje van maximaal 1 minuut een pleidooi te houden voor een boek dat vorig jaar niet in de lijst stond.

Pakjesavond
Kaarten voor de live opname van De Grote Vriendelijke Podcast op 23 november 2022 in Theater De Liefde in Haarlem zijn helaas uitverkocht. De registratie van deze Grote Vriendelijke Pakjesavond is in de dagen erna als podcast te beluisteren.

Mediakit
Uit onze mediakit zijn posters, social mediaplaatjes, een animatie en een invullijstje te downloaden.

De lijst van 2021
De lijst van vorig jaar, kun je bekijken op Hebban.