Aflevering 106: Djenné Fila (m.m.v. Joukje Akveld)

Klik om te luisteren!
0:00

Ze is met 27 jaar een opmerkelijk jonge winnaar van het Gouden Penseel: Djenné Fila. Pas vijf jaar is ze werkzaam als kinderboekenillustrator en nu al pakt ze het hoogste eremetaal voor ‘Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen’, geschreven door Joukje Akveld (Lannoo 10+). Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) praten in deze aflevering met Djenné over haar werkwijze. Het gaat over cum laude afstuderen, haar fascinatie voor textuur, het maken van digitale collages van soms wel vijfhonderd lagen, over quagga’s en zebra’s die door elkaar heen lopen, panda’s in een bootje en het scannen van knoflooknetjes. Vanuit Zuid-Afrika schuift schrijfster Joukje Akveld telefonisch ook nog even aan om over de ontstaansgeschiedenis van het boek te vertellen.

Verwijzingen in deze aflevering

Gouden Penseel
In dit filmpje van het NOS Jeugdjournaal zie je hoe Djenné werd verrast met het Gouden Penseel. Het juryrapport lees je hier. Het overzicht van Gouden Penseelwinnaars onder de dertig vind je op Kjoek.

Dikdik
Joukje Akveld deed Djenné een beeldje van een dikdik cadeau nadat ze het Gouden Penseel had gewonnen. In deze Instagram-post kun je het beeldje bekijken.

Lida Dijkstra
Eerder was Djenné kort te horen in onze aflevering met Lida Dijkstra over hun gezamenlijke boek ‘Schaduw van Toet’ (Luitingh-Sijthoff 9+), dat dit jaar de Thea Beckmanprijs won.