Aflevering 120: Panel – Vormgevers (m.m.v. Petra Gerritsen, Roald Triebels en Leentje van Wirdum)

Klik om te luisteren!
0:00

Ruim twee maanden na het eerste Grote Vriendelijke Panel is er al een tweede aflevering in deze serie onregelmatige podcasts, waarin kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) de wereld achter het kinderboek in kaart brengen. Dit keer spreken we met vormgevers; de mensen die zorgen dat tekst en illustraties op een zo aantrekkelijk mogelijke manier gepresenteerd worden. Te gast zijn Petra Gerritsen, Roald Triebels en Leentje van Wirdum.

Petra gaf veel bekende series vorm, zoals ‘Superjuffie’ van Janneke Schotveld, ‘Kolletje’ van Pieter Feller en ‘Mees Kees’ van Mirjam Oldenhave.

Roald kun je kennen van zijn vormgeving van ‘Misjka’, ‘Gelukkig en blij’ en ‘Gloei’ van Edward van de Vendel, maar ook van ‘De jongen die van de wereld hield’ van Tjibbe Veldkamp en ‘Bijzondere beesten en doodgewone dieren’ van Bibi Dumon Tak.

Leentje gaf ‘De boomhut’ van Ronald & Marije Tolman vorm, maar ook ‘Patroon’ van Marco Kunst, ‘Dichter bij de seizoenen’ van Bette Westera en ‘Heel de wereld wordt wakker’, samengesteld door Jaap Robben.

Luister naar ons gesprek over bakjes met 11.000 letters, titels die met de hand zijn getekend, honderd versies maken, pregen en stockfoto’s, over ‘groen kost poen’ en het boek als de held. Tip: houd Google bij de hand tijdens het luisteren, zodat je titels kunt opzoeken en meekijken.

Meer Panelgesprekken
De makers van de boeken hoor je al in onze andere podcasts, in het Panel komen steeds drie mensen aan het woord die op een andere manier betrokken zijn bij de weg die het boek tussen maker en lezer aflegt. Je kunt voor de toekomst denken aan redacteuren, vertegenwoordigers, boekhandelaren en bibliothecarissen.