Aflevering 15: Vakantieboeken

Klik om te luisteren!

Zomervakantie! Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) togen met technicus Marc Brouwer naar strandpaviljoen Parnassia aan Zee om vijf mooie boeken voor in de vakantiekoffer te bespreken.

Verwijzingen in deze aflevering
In de uitzending laten we een fragment horen uit de trailer van de film ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’, naar het boek van Anna Woltz. De hele trailer is hier terug te zien. De film draait deze zomer in de bioscoop. Ook hoor je de eerste zinnen van ‘Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino’ van Carlo Collodi, voorgelezen door Daniele Fior. Meer horen? Klik hier voor de audio op YouTube. Tot slot laten we de Ierse schrijfster Sarah Crossan kort aan het woord over het schrijven van versromans. Dat fragment komt uit dit filmpje.

Jaap verwijst bij de bespreking van ‘Julian is een zeemeermin’ naar ‘Het lammetje dat een varken is’ van Pim Lammers (De Eenhoorn 3+). Ook refereert hij aan dit artikel in de Volkskrant over ‘mermaiding’. Beelden van de Coney Island Mermaid Parade 2019 zijn hier terug te zien. En hier lees je meer over de casting van de zwarte actrice Halle Bailey als Ariel in de live action versie van Disney’s De Kleine Zeemeermin. Op de website van illustrator Jessica Love zijn ook enkele Julian-beelden te zien die niet in het boek terechtkwamen. Bas noemt bij de bespreking van ‘Toffee’ de versromans ‘Aan de rivier’, ‘De roep van de wolf’ en ‘Cold skin’ van Steven Herrick (Lemniscaat 12+).

Besproken boeken

‘Onweer en Tien dagen in een gestolen auto’ (omnibus)
Anna Woltz
Querido 10+

‘Julian is een zeemeermin’
Jessica Love
Vertaling: Loes Randazzo
Randazzo, 4+

‘IJzerkop’
Jean-Claude van Rijckeghem
Querido, 14+

‘De avonturen van Pinokkio’
Carlo Collodi
Vertaling: Pietha de Voogd
Tekeningen: Sjaak Rood
Novecento, 8+

‘Toffee’
Sarah Crossan
Vertaling: Sabine Mutsaers
Kluitman, 14+

Gerelateerde afbeeldingen