Aflevering 23, deel 2: Tonke Dragt (m.m.v. Rindert Kromhout en Laura Watkinson)

Klik om te luisteren!

Tonke Dragt is een van de bekendste en meest gelezen Nederlandse (kinderboeken)schrijvers. Ze schreef zowel over de geschiedenis als over de toekomst. In het eerste deel van aflevering 23, zie de post hieronder, spraken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) vooral met de schrijfster over haar toekomstromans, die recentelijk zijn herdrukt. In het tweede deel gaat het onder meer over de Engelse vertaling van ‘De brief voor de koning’ (Leopold 10+) en de tv-serie die Netflix naar het boek heeft gemaakt.

Verwijzingen in deze aflevering
Schrijver Rindert Kromhout vertelt over een affaire rond het boekje ‘Het verloren paspoort’ van Els Pelgrom uit 1982. De hele oplage werd door justitie in beslag genomen, omdat de uitgave teveel op een echt paspoort zou lijken. Deze ‘paspoortaffaire’ is uitgebreid beschreven op de website van het Literatuurmuseum.

Tonke vertelt nog steeds kinderboeken te lezen, zoals ‘Winterhuis Hotel’ van Ben Guterson (Leopold 10+, vertaling: Imme Dros). Het nieuwe deel heet ‘De geheimen van Winterhuis Hotel’ (Leopold 10+).

Pas in 2013 werd ‘De brief voor de koning’ door Laura Watkinson in het Engels vertaald als ‘The Letter for the King’ en uitgegeven bij Pushkin Press. Het boek kreeg lovende besprekingen, onder meer in The Guardian. In een interview van dezelfde krant met Tonke zegt de schrijfster dat ze is geboren als sprookjesverteller.

Vertaalster Laura Watkinson was te gast in de zevende aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast. In die aflevering is Tonke ook even te horen. Laura vertaalde ook ‘Geheimen van het Wilde Woud (‘The Secrets of the Wild Wood’), ‘De Zevensprong’ (‘The Song of Seven’) en ‘De goudsmid en de meesterdief’ (The Goldsmith and the Master Thief’), dat vroeger ‘Verhalen van de tweelingbroers’ heette.

‘De torens van februari’ (Leopold 14+), waarvan Tonke zegt dat ze het ‘moest’ schrijven, is een anoniem dagboek, waarin de schrikkeldag een belangrijke rol speelt. Dit jaar (2020) kent weer een schrikkeldag: 29 februari.

Netflix wil nog niet prijs geven wanneer de release van de zesdelige serie ‘The Letter for the King’ is, maar de verwachting dat hij voor de zomer van 2020 wordt gelanceerd. De Nederlandse regisseur heet Paul Strijbits en de rol van Tiuri wordt gespeeld door de Britse acteur Amir Wilson (links). Over de rest van de cast kun je hier lezen. ‘De brief voor de koning’ werd eerder verfilmd door regisseur Pieter Verhoeff.

De Facebook Fangroep van Tonke Dragt is hier te vinden.

Gerelateerde afbeeldingen