Aflevering 23, deel 1: Tonke Dragt (m.m.v. Paulien Cornelisse)

Klik om te luisteren!

LET OP: Dit is het eerste deel van ons gesprek met Tonke Dragt. Deel 2 vind je hier.

Voor schrijfster Tonke Dragt belooft 2020 een bijzonder jaar te worden. Op 12 november wordt ze 90 en in het voorjaar verschijnt een grote, internationale Netflix-serie naar haar klassieker ‘De brief voor de koning’ (Leopold 10+). Tonke laat zich zelden meer interviewen, maar kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) mochten haar voor de 23ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast thuis in Den Haag bezoeken. In twee delen spreken ze met Tonke Dragt over haar leven en oeuvre en, op haar verzoek, met name over haar toekomstromans ‘Torenhoog en Mijlenbreed’ en ‘Ogen van Tijgers’ (Leopold 14+). Die laatste titel verscheen in november 2019 in een opgefriste versie, met een nieuw voorwoord en een vers, door Tonke geïllustreerd omslag.

Verwijzingen in deze aflevering

Interviews & naslagwerken
Tonke vertelt dat ze goede herinneringen heeft aan een eerdere ontmoeting met Bas. Het gaat om een interview in 2005 voor het tijdschrift Libelle dat je hier kunt lezen. We verwijzen naar verschillende overzichten van het werk van Dragt. In 2013 verscheen ‘ABC Dragt. De werelden van Tonke Dragt’ (Leopold, 8+) waarin Joukje Akveld en Annemarie Terhell haar leven en werk aan de hand van het alfabet in kaart brengen. Bas schreef daar deze recensie over en Jaap vertelde over het boek in dit filmpje. ‘Als de sterren zingen’ (Leopold 8+) is een bundeling van verhalen, waarvan sommige niet eerder uitgegeven zijn, waarin veel ruimte is voor de verhalen achter de verhalen. Tonke schreef er anekdotes en toelichtingen bij en er staan veel illustraties en collages in.

Het onvoltooide boek & vertalingen
De laatste grote roman die Tonke publiceerde, is ‘Aan de andere kant van de deur’ (Leopold, 14+). In Trouw verscheen deze recensie van het boek. Tonke vertelt dat ze (vooral in haar hoofd) nog werkt aan het laatste hoofdstuk van het vervolg, ‘De weg naar de cel’, waarvan ze in elk geval het laatste hoofdstuk hoopt te voltooien, omdat het als losstaand verhaal te lezen is.

De boeken van Tonke Dragt zijn in ruim veertig talen vertaald, van het Albanees en Afrikaans tot Russisch, Chinees en Zweeds. Een lijst van vertalingen vind je hier.

Citaten
Tonke citeert de eerste regel uit het gedicht ‘The Tyger’ van William Blake uit 1794.

We laten een fragment horen uit het ruwe audiomateriaal voor een animatiefilm die Harrie Geelen in de jaren negentig maakte over schrijven, interviews, regie, design en animatie. Daarvoor interviewde hij een aantal kinderboekenmakers, waaronder Tonke. De film kun je hier bekijken.

Nieuw Babylon is de stad waarin ‘Ogen van Tijgers’ zich afspeelt. Een stad vol beton, met heel weinig groen. Kunstenaar Constant Nieuwenhuijs bedacht deze stad en gaf toestemming om de naam te gebruiken. In 2016 maakte het Kunstmuseum Den Haag er deze tentoonstelling over.

Cabaretière, schrijfster en columniste Paulien Cornelisse sprak een boodschap voor Tonke in en zegt dat ze ‘Ogen van Tijgers’ meer dan dertig keer heeft gelezen. In het NRC schreef ze er deze column over.

Tonke vertelt dat ze zich nog graag bezighoudt met haar poppenhuizen. Er staan er twee in haar appartement. Hiernaast een foto van een klein poppenhuis, met vooraan de twee piepkleine tijgertjes die we voor haar hadden meegenomen.